Forrás: INNEN |
Az elmúlt hetekben elmaradtak az életmódváltással kapcsolatos bejegyzések, de nem feledkeztem ám el róluk. :) Többen kértétek, hogy minta étrend is szerepeljen a blogon, így most igyekszem ennek eleget tenni. A Hogyan főzzünk? bejegyzésben említett ételkészítési eljárásokat azonban továbbra is tartsuk szem előtt és ügyeljünk a tudatos nyersanyag válogatásra (ITT olvashattatok róla), mert így jelentősen csökkenthetjük ételeink energia tartalmát.
A napi energia bevitel eloszlása étkezésenként:
- Reggeli: 20-25%
- Tízórai: 5-10%
- Ebéd: 35-40%
- Uzsonna: 5-10%
- Vacsora: 20-25%
- Késő vacsora: 5%
Gondolom, közületek sem sokan étkeztek napi 5-6 alkalommal, de ha jobban belegondolunk, kinél ne csúszna be egy Sport szelet, vagy egy kis Fornettis finomság a metróból kifelé jövet az éhhalál elkerülése végett? :) A lényeg, hogy ezen felesleges kalóriák helyett energiában, zsírokban, koleszterinben, finomított szénhidrátokban szegény, de összetett szénhidrátokban, fehérjékben gazdag élelmiszereket fogyasszunk!
Forrás: INNEN |
A napi ajánlott 1500 kcal energia bevitel eloszlása a következőképpen alakuljon:
- 15-20%-át képezzék a fehérjék (1,2-1,5g/testtömeg kilogramm)
- 20-25%-át képezzék a zsírok (0,4-0,8g/testtömeg kilogramm)
- 60%-át képezzék a szénhidrátok (2-4g/testtömeg kilogramm)
További szempontok, amiket érdemes szem előtt tartanunk:
- Fogyasszunk napi 35-40g élelmi rostot
- Fogyasszunk elegendő folyadékot (30ml/testtömeg kilogramm)
- Az élelmiszereink ne tartalmazzanak hozzáadott cukrot
- A zsírtartalom csökkentésével ne csökkenjen a zsírmentes testtömegünk
- A diéta során ne jelentkezzen kifejezett éhségérzet! (Ezért soha ne menjünk az alapanyagcsere alá.)
- Ügyeljünk a megfelelő tápanyag ellátásra
Amennyiben túlzottan lecsökkentjük a napi kalória bevitelünket, a szervezet védekezni kezd és lecsökkenti az alapanyagcserét. Tehát, ha kevesebbet is eszünk, több fog hasznosulni így jobb esetben a fogyás lelassul, rosszabb esetben visszahízzuk az elvesztett kilókat. Ilyenkor szokták sokan feladni a diétát és visszatérnek az addigi táplálkozásukhoz, de a lelassult anyagcsere miatt többet híznak vissza, mint amennyit sikerült leadniuk. Ez a jól ismert jo-jo fogyózás, ne essetek ebbe a hibába!
MINTAÉTLAP
Hétfő
|
Kedd
|
Szerda
|
Csütörtök
|
Péntek
|
Szombat
|
Vasárnap
|
Reggeli:
Gépsonka 30g
Lapka light 1szelet
Delma light margarin 10g
Rozskenyér 60g
Paprika 150g
|
Reggeli:
Kávé édesítővel 2dl
Cukormentes
müzli 30g + 2dl zsírszegény tej
|
Reggeli:
Pulykasonka 30g
Medve light 1kocka
Barna kenyér 60g
Paradicsom 150g
|
Reggeli:
Zsírszegény tej 2dl
Diabetikus
málna dzsem 30g
Delma light margarin 10g Barna
kenyér 60g
|
Reggeli:
Cukormentes
müzli 30g + 2dl zsírszegény tej
|
Reggeli:
Gépsonka 20g
Köményes sajt 30g Rozskenyér 60g
Paprika 150g
|
Reggeli:
Mézes
margarinos rozskenyér 60g
Csak mert vasárnap van :) |
Tízórai:
Alma 150g
Abonett 1szelet
|
Tízórai:
Szőlő 200g
|
Tízórai:
Diabetikus
őszibarackbefőtt 150g
|
Tízórai:
Idénygyümölcs
150g
|
Tízórai:
Diabetikus
meggybefőtt 150g
|
Tízórai:
Idénygyümölcs 150g
Háztartási keksz 4db
|
Tízórai:
Natúr joghurt
1pohár + 30g diákcsemege
|
Ebéd:
Tavaszi leves
Sajtos
pulykamell grillezve
Párolt
cukkini
|
Ebéd:
Almaleves
Lecsós csirke
agyag edényben
Barna rizs
|
Ebéd:
Zöldségleves
Gombás
vagdalt alufóliában
Párolt zöldség
|
Ebéd:
Hagymaleves
Lengyeles
karfiol
|
Ebéd:
Erőleves
Sertésszelet
Párolt
vörös káposzta
|
Ebéd:
Gyümölcsleves
Sült csirkecomb
Savanyú káposzta
|
Ebéd:
Húsleves
Főtt hús
Burgonya
Alma mártás
|
Uzsonna:
Kefir 1pohár
Zabpehely
30g
|
Uzsonna:
Natúr joghurt
1pohár + 30g zabpehely
|
Uzsonna:
Kefir 1pohár
Kornspitz
kifli 1db
|
Uzsonna:
Kefir 1pohár
Korpovit keksz 4db
|
Uzsonna:
Natúr joghurt
1pohár + 30g mandula
|
Uzsonna:
Kefir 1pohár
Zabkorpa 30g
|
Uzsonna:
Idénygyümölcs 150g
|
Vacsora:
Bolgár saláta
(40g uborka, 20g zöldpaprika, 20g paradicsom, 10g vöröshagyma, 20g juhtúró) Hamlet 2db
|
Vacsora:
Főtt csirkemell 100g
Zöldség saláta (paprika, paradicsom, uborka, cukkini, fokhagyma)
|
Vacsora:
Orosz
hússaláta
(50g marhahús, 30g burgonya, 10g alma, 10g kovászos uborka, 30g kefir)
|
Vacsora:
Tonhal
konzerv (sós tengervízben)
80g
Zöldség saláta (paprika, paradicsom, uborka, cukkini, fokhagyma, lilahagyma, almaecetes mártás)
|
Vacsora:
Lapka light 1szelet, Barna kenyér 60g Paradicsom 150g
|
Vacsora:
2db Füstli
virsli
Rozskenyér 60g
|
Vacsora:
Citromos főtt
csirkemell 120g
Párolt cukkini
|
Persze tisztában vagyok vele, hogy senki nem fog nekiállni napi kétszer főzni, pusztán csak tippeket szeretnék adni Nektek, amikből szemezgethettek. A legfontosabb, hogy mindenki számára kialakuljon a megfelelő étkezési rítus, gyakori (kis mennyiségű) étkezések formájában. Ahelyett, hogy beugranánk egy gyors étkezdébe, mindig lapuljon a táskánkban egy zabszelet (a Giant Bar zabszeletek szuper laktatóak és jók az összetevői), vagy valami hasonló.
Nem mellékeltem az egyes receptek leírását, azonban egy Word dokumentumban szívesen átküldöm, aki kéri (e-mailben jelezzétek felém). Remélem, hasznosnak találtátok ezt a bejegyzést. :)
Ti milyen gyakran főztök otthon? Hányszor étkeztek naponta?
Ne feledjétek, hogy tavaszi nyereményjáték indult a blogon! A játék feltételeit és a részleteket ITT megtaláljátok!
Ne feledjétek, hogy tavaszi nyereményjáték indult a blogon! A játék feltételeit és a részleteket ITT megtaláljátok!
Nagyon jókat írsz és duplán aláhúzom azt a mondatodat, hogy: "A diéta során ne jelentkezzen kifejezett éhségérzet!", mert tényleg úgy működik a szervezet, ahogyan leírtad. Egy-két apró zabkeksz, (vagy más kedvenc csoki :))) is megteszi a kellő hatást.
VálaszTörlésA fő mottó az életmódváltás, és nem a koplalás, így garantált a tartós hatás.
Köszönöm! *.* Ez így van, az eddigi bejegyzésekben is igyekeztem az életmódváltást kihangsúlyozni, de sajnos még mindig sokan esnek ebbe a hibába, mert csak a gyors eredményt tartják szem előtt.
Törlés