Ha visszagondolok a gyerekkoromra, két emlékezetes ital maradt meg a fejemben, az egyik a Szobi tömény cukros, ragacsos jaffaszörpje (akármit is jelentett ez akkoriban), a másik pedig a házi készítésű bodzalevünk. Amikor 19 évesen elköltöztem vidékre a főiskola miatt, az ablakom alatt nyíló hatalmas bodzabokor kellemes, édes illatát bevallom, sokszor megkönnyeztem, számomra a bodzavirág illata összenőtt a gondtalan gyerekkorral.
Bodzaszörp házilag
Hozzávalók:
- egy szimpatikus bodzabokor (lehetőleg szmogmentes, erdős övezetből)
- 5 l-es befőttesüveg
- 400 g kristálycukor
- 1-2 darab citrom
- 2-3 kávéskanál aszkorbinsav
Elkészítés:
A kiszemelt bodzabokorról vágjunk le nagyjából 10-12 darab tömött virágfejet. A befőttesüveget alaposan mossuk el, és fertőtlenítsük forró vízzel, majd 2/3-ig (mivel a beledobált virágoktól, és a cukortól úgyis emelkedni fog) töltsük meg vízzel. A vizet előzetesen fel is forralhatjuk és sziruppá főzhetjük a cukorral, de bevallom, nálunk hamar elfogy, és mivel lefedni sem szoktam, így nem vesződöm a forralással, lehűtéssel.
A vízhez adjuk hozzá a kimért mennyiségű cukrot, aszkorbinsavat, és az ízlés szerinti citromkarikákat, majd óvatosan dobáljuk bele a virágokat, végül pedig keverjük össze. A virágok érettségétől függően nagyjából 2 napig szoktam hűvösebb helyen állni hagyni a levet, miközben naponta többször is átkeverem. Közben nyugodtan lehet kóstolni, ha pedig szükségesnek érezzük, savanyíthatunk rajta. Miután elkészült a szörpünk, érdemes kisebb üvegekbe átszűrni, amiket akár a mélyhűtőbe is elrakhatunk, hiszen tartósítószer nélkül készítettük. Szörpnek talán túlzás nevezni, de nagyobb mennyiségű cukor hozzáadásával sziruposabbá tehető, mi ezt utólag fele-fele arányban szoktuk hígítani. :)
Kezeket fel, ki szereti még a bodzaszörpöt? Nektek milyen a jól bevált házi receptetek?
Mi is csináltunk bodzaszörpöt, annyira finom! Csak mi sokkal több virágfejet raktunk bele, olyan 20-25-öt. :)
VálaszTörlésDe jóó, egészségetekre! Bevallom, a bodza mennyiségre utólag kerestem rá a neten, mert nekem már fogalmam sem volt, mennyi virágot dobáltam bele! :DD
TörlésÉn is több bodzával szoktam csinálni. :)
VálaszTörlésNekem a legnagyobb kedvencem a bodzakrémleves és a bodzás amerikai palacsinta. :P
Utólag már nem tudtam megsaccolni, mennyit dobáltam bele, ezt az ajánlott mennyiséget a neten találtam. Viszont sok függ a bodza érettségétől, és a virágfejek nagyságától is, nekünk sikerült hatalmas virágokat szednünk! ;)
TörlésA bodzás palacsintát már Anyu is emlegette nekem, de a rántott bodzára is nagyon kíváncsi lennék. :)
Imádom a bodzaszörpöt, tavaly 6 üveggel csináltam, hát mondanom sem kell milyen gyorsan elfogyott. Az idei kedvencem viszont az akácszörp :)
VálaszTörlésNekünk is már a harmadik üveggel készül! :D Oh, kiskoromban mennyire szerettem leenni a fáról az akácvirágot, de sajnos rettentő allergiás vagyok rá, így már nem merek kísérletezni vele. :(
TörlésSzerintem nem túlzok, ha azt mondom, hogy a kedvenc üdítőm a házi bodzaital! :) Éppen a héten csináltunk két nagy üveggel.
VálaszTörlésKár, hogy nálunk már most hullik a virága :(
Ez nagyon aranyos, és abszolút egyetértek! :)
TörlésIgen, sajnos már lassan kezd elvirágozni, mi is igyekeztünk árnyékos helyről begyűjteni, hogy még friss legyen.
Én allergiás vagyok rá, pedig régen hogy imádtam!
VálaszTörlésOh, jajj, nagyon sajnálom! :'(
TörlésNekem sajnos épp most fogyott el :( lehet még készítek egy adagot.
VálaszTörlésHa találsz árnyékos bokrot, szerintem még simán elkészíthető, legalább hamarabb "beérik" az íze is! ;)
Törlésezek a képek... csodálatosak :)
VálaszTörlésDe aranyos vagy Anita, köszönöm! ♥ :*
TörlésNa igen, jó dolog a bodzavirágszörp, de a bodza(bogyó)szörp sem kutya! Érdekes, hogy mostanság a virágosra mondják simán, pedig nálunk ugyanúgy szokás a gyümölcsből is szörpöt készíteni. Tervezed azt is, majd ha érik? (Ami pedig magától értetődik: imádom a képeidet :-))
VálaszTörlésBevallom, a bogyós változatáról most hallok először, otthon is mindig csak a bodzavirágos verziót készítettük el. :O Most viszont rákerestem, és lekvár receptet is találtam belőle, nyami, kedvet kaptam hozzá! ^.^
TörlésAkkor úgy látszik, ez tájegységenként változó, én magam pont a bogyós verziót ismertem előbb :-D Mindenesetre ha bogyós bármit készítesz, kérlek, azt is dokumentáld majd csodás képekkel :-)
TörlésÍgy tanul az ember! ;) A dokumentálást pedig megígérhetem, most is annyi fotózandó recept ötletem van, csak jutnék ismét oda! :)
Törlés