Image Map Facebook Instagram Contact Bloglovin' Ask.fm

2013. június 17.

Levendulát otthonra


Ez egy amolyan 'rám jött a fotózhatnék és megmutatom Nektek' poszt lesz, de, hogy érdemi mondanivalója is legyen, összegyűjtöttem néhány felhasználási módját, jótékony hatását a levendulának.

További képek a link után!


Tudnotok kell rólam, hogy régen rettenetesen utáltam a levendula illatát, aztán valahogy idővel megszerettem (nem úgy, mint a tökfőzeléket, azt szerintem sosem fogom megenni). Így nagyjából két éve alig várom, hogy felbukkanjanak a levendulát árusító kofák, én pedig lila illatfelhővel áraszthassam el a lakást. :)

Az illatán túlmenően azonban számos gyógyhatása ismert:
  • teája idegnyugtató, görcsoldó hatású
  • a halántékot levendulaolajjal bedörzsölve enyhíthető a fejfájás
  • jól alkalmazható nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére
  • javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és segíti az emésztést
  • fürdő és bedörzsölőszer formájában kiváló gyógyír reumás fájdalmak, izom fájdalmak, izomláz, ficam, hátfájás, lumbágó kezelésére
  • a levendulaolaj hatásos fegyver lehet a gombás fertőzések elleni harcban
  • antibakteriális és vírusölő hatású, segítheti az immunrendszer működését
  • segít a húgyúti problémák esetén, serkenti a vizeletkiválasztást, csökkenti a húgyhólyag gyulladását
  • inhalálással, vagy bedörzsöléssel jól használható légúti rendellenességek kezelésére, beleértve a torokgyulladást, influenzát, köhögést, megfázást, asztmát, bronchitist, mandulagyulladást
  • nem utolsó sorban a bőrünknek is jót tesz, pattanások, ráncok, pszoriázis és egyéb gyulladások ellenszere
  • gyógyítja a sebeket, vágást, égést, leégést, rovarcsípést, kamillához keverve pedig ekcéma kezelésére használják
  • hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre is
  • szúnyog- és molyriasztásra is használják (erre én is mindig bevetem a szekrényben elrejtett levendulát)
  • csirkehúsok elkészítésénél rozmaring helyett is használható :O

Felhasználási tipp illatosításhoz:
Akasszuk fel a levendula csokrot fejjel lefelé, közvetlen napfénytől távol. Minél szellősebb a hely, annál jobban és gyorsabban fog megszáradni. Végül lógassuk fel a ruhásszekrényünkbe és hosszú hónapokon át élvezhetjük az illatát. 
Illatosítóhoz kis párnákat/zsákocskákat is megtölthetünk szárított levendula virággal és ezt helyezzük el a szekrényünkbe.


Remélem, tetszettek a képek, most megyek készülődni Gergő esti szülinapi köszöntésére. :)

Ti szeretitek a levendulát? Milyen formában szoktátok felhasználni?

30 megjegyzés:

  1. Én is imádom a levendulát! :) Van is a kertben, most nyílnak és illatoznak :) Teaként is tényleg nagyon finom :) Nagyon szép képek lettek!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Uhh, de jóóó lehet, én is gondolkodom rajta, hogy jövőre kéne ültetni a kertbe. Teaként még sosem kóstoltam, de a nyugtató hatása miatt lehet, ki kéne próbálnom. :D Köszi, örülök, hogy tetszettek! :)

      Törlés
  2. Imádom! Főleg , hogy isteni levendulás csokipudingot lehet belőle alkotni / aki szereti az ínyencségeket/ Éppen most kaptam kaspóban egy elég méretes kis levendula "bokrot"

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, meglepve olvastam, hogy desszertek, krémek ízesítésére is használják igaz, nekem fűszerként is újdonság volt. :D Ilyenkor csak simán beleteszed a virágszemeket?

      Törlés
    2. Úgy szoktam ,hogy a virágokat áztatom egy napig abban a tejben ,amit majd a puding főzéshez használok :)

      Törlés
    3. Köszi a tippet, én vanília pudingos vagyok, de talán azzal is működne?! :)

      Törlés
    4. Azzal is szerintem, bár csokival az igazi :) Próbáld ki mindkettővel :)

      Törlés
  3. Uhh, én megenni még nem próbáltam, de amikor hosszabb ideje nyugtalanul alszom, nagyon jó a párnámra fújt levendula permet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor megnyugodtam, mert még én sem kóstoltam soha. :D A levendula permetről már olvastam, jól hangzik, főleg, ha hatásos is. :)

      Törlés
  4. Gyönyörűek a képek. :) Pont hétvégén gondolkodtam, h jó lenne ilyet termeszteni otthon, mert az egyik ismerős kertjében láttam, de sajnos emeletes házban nem tudnám hova tenni, pedig annyira mutatós, illatos és hangulatos. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Laruska! *.* Talán cserépben is megmaradna egy kisebb hajtás és lehetne élvezkedni benne, beillatozná az egész lakást. :)

      Törlés
  5. Oh, szépséges levendulák! :) Levendula mániás vagyok, mindenben kéne. Szappanban nagyon imádom, meg télen a mécsest, ami levendula illatú, meg illóolajom is van. És a legújabb kedvencem a levendula tea, csodás, próbáld ki mindenképpen. Fincsi és tényleg nyugtató hatású! Gyönyörűek a képeid!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsi, valami miatt a Spam üzenetek közé került a kommented, de javítottam. Na most, hogy már többen is ajánlottátok, muszáj lesz megkóstolnom. :) Nekem egyelőre csak a Lush arclemosóm levendulás, elsőre nehezen szoktam meg az illatát, de most már megszoktam és meg is szerettem. Köszönöm, örülök, hogy tetszettek! :)

      Törlés
    2. Előfordul az ilyesmi! A Lush levendulás arclemosó nagyon jól hangzik! :)

      Törlés
  6. A levendulás méz is nagyon jó! Már az illatán érezni az erőteljes levendula illatot. Párom imádja! :) Mondjuk mi tavaly vettük Horvátországban, de itthon is biztosan kapható. :) A képek gyönyörűek, mint mindig! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Levendulás méz... még nem is hallottam róla. :D Én csak teába használok nagy ritkán mézet, de biztos, fincsi lehet. :) Köszönöm! :*

      Törlés
  7. Nagyon hangulatos képek. :) Én szörpöt szeretnék belőle készíteni, illetve a gardróbomba is kerül majd belőle. Mézbe is tettem már belőle, anyu pedig levendulás őszibarack kompótot rakott el tavaly. :P Isteni volt!
    Szoktam sütni is az őszibarackkal, egy kis balzsamecettel és csokoládéval leöntve csudifinom!:) De a szederdzsemben is nagyon különleges íze van. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, hogy tetszettek! :) Uh, jól hangzik ez a szörp dolog, de a kompótot is szívesen megkóstolnám, habár még mindig nem tudom elképzelni, milyen íze lehet a levendulának. :D

      Törlés
  8. Gyönyörű képek és a poszt is jó lett! Szeretem a levendulát. :)

    VálaszTörlés
  9. A nagyszüleim kertjében terem, kis levendulás zsákokat szoktam kapni a Mamitól, amit beteszek a szekrényembe meg a fiókokba. :) Régen én sem szerettem az illatát, de anyukám imádja, kénytelen voltam megszokni mert itthon folyton levendula van... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oh, de jó lehet, ez nagyon aranyos gesztus Nagymamádtól. :) Én is gondolkodom rajta, hogy jövőre ültetek a kertbe, hátha valóban elriasztja a szúnyogokat. :D

      Törlés
  10. Nagyon szép képek, de a levendulát nem bírom. Mikor virággyárban dolgoztam és több órán keresztül a levendulát kellett gazolni és csomagolni annyira megutáltam, hogy azt el sem tudom mondani. Azóta, ha megérzem az illatát már rosszul vagyok és fáj a fejem, de így képről gyönyörűek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Régen én sem szerettem, de abszolút megértem az indokodat, ezek után valószínűleg ránézni sem bírnék. :)

      Törlés
  11. Nagyon szépek lettek a képek! Szeretem nézegetni, szagolgatni a levendulát, bár még sosem vettem (talán a szekrényben pont az lóg).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Bogi! Eddig én is mindig csak ilyen illatosító lapocska formájában vettem a szekrénybe, aztán rájöttem, hogy ez sokkal természetesebb és ráadásul tovább is tart az illata. :)

      Törlés
  12. Nagyon szép képek!Imádom, az illatát, a színét, úgy ahogy van az egészet!:) Nagy álmon (megint a francia mániámmal hozakodok elő:)) ,hogy egyszer egy Provence-i levendula mezőn sétálgathassak egy teljes napon keresztül:)) Nemrégiben találtam egy levendulás limonádé receptet, húú isteni finom, most ez a sláger itthon, de pont ma gondolkoztam rajt, lehet kipróbálom a bodza szörpöt is egy pici levendulával:) Hátha az is olyan jó kombináció mint a limonádés:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zitu! :) Oh, egy levendula mező... nagyon jól hangzik, bár egy kicsit félnék, hogy ilyen tömény mennyiségben nem érne-e utol az allergia. :D Nagyon különlegesen hangzik ez a levendulás limonádé, erre rákeresek. A bodza szörp nagyon nagy kedvencem, majd számolj be, hogy működik vele. :)

      Törlés
  13. Nagyon szépek lettek a képek :) Nem is tudtam, hogy ilyen sok kedvező hatása van a levendulának! Ezek szerint nemcsak illatos és gyönyörű, de még egészséges is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Egyébként én is teljesen meglepődtem, hogy mennyi kedvező hatása van a levendulának, nem is gondoltam volna. :)

      Törlés