Image Map Facebook Instagram Contact Bloglovin' Ask.fm

2013. augusztus 14.

Fogfehérítés otthon


Brrrr, sokáig a hideg is kirázott a fogorvos gondolatától (mivel tizenévesen 4 fogamat is kihúzták fogszabályozás végett), ennek ellenére mindig is rendszeres vendég voltam nála. Úgy gondoltam, ha már ennyit szenvedek a fogaimmal, akkor egy kis extra szépülés is kijár nekik, na meg persze nekem is a megpróbáltatásokért cserébe. :)

Teljes poszt a link után!

Számtalan fogfehérítési eljárás közül választhatunk manapság, akár a pár száz forintos otthoni szódabikarbónás átdörzsöléstől kezdve, a súlyos pénzekbe kerülő LED lámpás fogfehérítésig. A szódabikarbónától én mindenkit óva intenék, mivel rendszeres használatával súlyos és visszafordíthatatlan károkat okozhatunk a fogzománcunkon. 
Hosszas utánaolvasás és a világ legtündéribb fogorvosával való konzultáció után én az otthoni sínes fogfehérítés mellett tettem le a voksomat. A LED-es eljárással ellentétben itt nem távozunk 20 perc után hollywoodi mosollyal a szánkon, azonban a fogakra nézve jóval kíméletesebb eljárás.

Szükséges eszközök:
  • Fogvédő sín: a fogorvos mintát vesz az alsó és a felső fogsorunkról (akinek volt már fogszabályzója tudja, hogy zajlik) és ez alapján készül el a személyre szabott fogsínünk. Az ára nagyjából 10-15 ezer forint körül mozog, fogorvosa válogatja.
  • Fogfehérítő zselé: gyártótól, kiszereléstől, ízesítéstől függően számtalan fajtából válogathatunk.    


Opalescence fogfehérítő zselé 15%-os

Többféle hatóanyag koncentrációban érhető el, az alacsonyabb akár egész éjszaka a fogainkon lehet, míg a magasabb koncentrációjú esetében elegendő a sínt napközben néhány órán át viselni.
A kiszerelés leginkább egy injekciós tűhöz hasonlít, miután a végét letörtük, könnyedén a sínbe adagolható a nyúlós, zselészerű hatóanyag.


Fogvédő sín (alsó-felső)

Műanyag, szilikonos anyagból készül, a fehérítő zselét pedig ebbe a sínbe kell beleinjekciózni. Általában csak a mosolyzónában lévő első fogakhoz teszek belőle egy egész kevés mennyiséget, majd ezután felhelyezem a fogaimra. Ilyenkor a felesleges anyagot, ami túlfolyik a fogínyemre, gyorsan letörölgetem egy fültisztítóval, mert csúnyán ki tudja marni. Nekem alapjáraton elég érzékenyek a fogaim, úgyhogy amikor éreztem egy kis fogérzékenységet, pár napig szüneteltettem a használatát és általában felváltva alkalmaztam az alsó és a felső fogsoromra, így mindig volt pihenőnap is beiktatva. Az eredmény pedig már pár nap használat után látható volt és a mai napig tartós maradt, ugyanis a blog indulása előtt használtam utoljára (sajnos ezért nem tudok előtte-utána képekkel szolgálni), de most újra elővettem. :)
A sín valóban nem egy olcsó mulatság, azonban több évig is használható és nem kizárólag fehérítő anyagokhoz, akár fogérzékenység csökkentésére alkalmas zselét is fecskendezhetünk bele (Flor-Opal). A fogfehérítő zselét én egy négyes kiszerelésben vettem (ami elméletileg egy teljes kezelést ölel fel), azonban én már az első fecskendő elhasználása után csak ámultam az eredményen, nem éreztem szükségét a további kezelésnek. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy sok múlik a kiindulási állapoton, illetve, hogy mennyire fehér fogakra vágyunk. A kezelés ideje alatt pedig érdemes ügyelnünk arra, hogy kerüljük a vörösbort, kávét, fekete teát és egyéb fogszínező anyagokat, valamint a dohányzást!
Mindenképp fogorvosi felügyelet mellett ajánlom a használatát, hiszen érdemes fogorvos tanácsát kérni, hogy a mi esetünkben hány százalékos készítmény használata javasolt!

Ti próbáltatok már fogfehérítési eljárást, tervezitek esetleg? Melyik eljárás a legszimpatikusabb nektek?

16 megjegyzés:

  1. érdekes és nagyon aktuális a téma, még kicsit ódzkodok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hidd el, én is nagyon féltem tőle az elején, érdemes lehet a legalacsonyabb koncentrációval kezdeni, hogy Te is lásd és érezd a hatását, de csakis fogorvosi ellenőrzés mellett. :)

      Törlés
  2. Szia!

    Én nem tervezem. Mindenféle fogfehérítési módszer elvékonyítja a fogzománcot, szuvas fogakat pedig nem szeretnék. A fogorvosi fogfehérítés is káros (de ha valaki már mindenképp fehérít, akkor legalább fogorvosi felügyelet mellett talán az ínyét nem vágja tönkre, csak a fogzománcát), ezt minden lelkiismeretes fogorvos elmondja. A fehérség oltárán feláldozza vele az ember az ép fogait és idővel tömetheti. Az ember fogai olyan fehérek alapból, mint a csontjai. Aki leszedeti a fogkövét és rendszeresen mossa a fogait annak már fehérebbek a fogai. Aki nem dohányzik, nem iszik pl. fekete teát annak szintén. A sztárok mosolya nem csak a fogfehérítéstől fehérebb, hanem a héjtól is amit felrakatnak a fogukra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én soha nem iszom kávét és fekete teát, nem dohányzom, valamint fél évente járok fogkő leszedésre, mégsem voltam elégedett a fogaim fehérségével, sajnos ez adottság kérdése is. Persze fontos az ésszerűség, soha nem vágytam vakítóan fehér fogsorra, pusztán egy (maximum két) árnyalattal fehérebb fogakra. Viszont úgy gondolom, ha két évente használok el egy fecskendővel, még mindig nem ártok annyit a fogaimnak, mint aki folyamatosan cukros üdítőket iszik.

      Törlés
    2. Nekem irtó sárgák voltak a fogaim, pedig nem dohányoztam, nem ittam, nem kávéztam stb. Sokkal sárgábbak,mint egy átlag embernek, taszító volt. Hasonló módszerrel fehérítettem ki őket, semmi bajuk azóta sem, ennek már három éve kb...

      Törlés
    3. Ez valóban adottság kérdése is és szerintem nagyon el tudja rontani egy egyébként csinos nő megjelenését, úgyhogy megértem, hogy Te is belevágtál és örülök, hogy neked is bevált! :)

      Törlés
  3. Én most fogszabival küszködök, így a fehérítés nem aktuális, utána mi lesz, még nem tudom, eddig még én sem próbáltam ilyesmit, de ezt is biztos megjegyzem! Eszter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kitartást kívánok hozzá, nekem 'csak' éjszakaim volt, de nagyon utáltam. :$ Érdemes előbb alaposan utánajárni a témának, nekem először egy ismerősöm ajánlotta és nem bántam meg, hogy akkor belevágtam, mert a mai napig nagyobb örömmel nézek a tükörbe fogmosás után. :D

      Törlés
  4. Nekem hiányzik egy fogam elől, ez miatt nem épp a legszabályosabb a fogsorom, de mivel nem lett felrakatva kiskoromban vagy tinikoromban fogszabályzó, mostmár nem is akarok, én így szeretem őket :D viszont fehéríteni nagyon szeretném, mert nem vagyok vele elégedett, nem örököltem se jó, se fehér fogakat sajna :( Én is attól félek, hogy elvékonyodik és még tovább romlanak, de az mindenképpen ígéretes, hogy csak 1-2 fecskendőnyit használtál el és máris szebb lett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Állandó fogszabályzóm nekem sem volt, csak az éjszakait engedtem, úgyhogy így maradt még egy kis torlódás a fogsoromban, de már én is elfogadtam ilyennek. Valóban már egy fecskendő után látványos lett az eredmény, még mások is megjegyezték akkoriban. *.* Nekem megérte, ha már ennyit szenvedek a fogaimmal, hogy egy kis örömömet is leljem bennük. :)

      Törlés
  5. Azt azért nem árt tudni, hogy akinek van pótlása (korona, híd) az ugye nem fehéredik. Szóval tényleg javasolt a fogorvos minden esetben. Nekem volt fogszabályzóm, nem voltam odaérte én is szenvedtem vele, de szépek lettek a fogaim. A fehérségén növelnék szívesen, de sajnos nekem van pótlásom és rettenetesen érzékenyek a fogaim. A fehérítő anyag egyébként milyen nagyságrendért kapható?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez valóban így van, egy elszürkült gyökérkezelt fog esetében hatástalan a zselé. Nekem is van egy kerámia koronám, de szerencsére nem a mosolyzónában, így nem olyan szembetűnő. Árat azért nem írtam, mert már nem tudom biztosan, hogy két éve mennyiért vettem, talán olyan 10-12 ezer forint körül lehetett ez a 4 darabos kiszerelés.

      Törlés
  6. Kb. félévente megyek dentálhigiénére, ami magában foglal egy kis fehérítést is, de egyébként az általad kipróbált módszer elég barátságosnak tűnik :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is félévente járok fogkő leszedésre plusz polírozásra, ami minimálisan fehérít, de azért nem az igazi. Örülök, hogy szimpatikus az eljárás! :)

      Törlés
  7. Elég hasznos poszt. :)
    A fogorvostól való idegenkedést pedig abszolút megértem, én is így jártam, csak éppen nekem 2 egészséges fogamat húzták ki szintén fogszabályzó miatt. :S :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett! :) Sajnos nekem is egészséges volt mind a 4 fogam, amit anno kihúztak, már visszasírom őket, mert ennek az lett a következménye, hogy idő előtt kibújtak a bölcsességfogaim, most pedig már őket kell kihúzatnom. ://

      Törlés