Image Map Facebook Instagram Contact Bloglovin' Ask.fm

2013. augusztus 7.

Irattárolás kreatívan


A munkálatok nehezén túl vagyunk, úgyhogy muszáj megosztanom veletek, mennyire örülök az új konyha/kertajtónknak. Facebook-on láthattátok, hogy még messze nem értünk a végére, de az ajtónak hála, végre valóban a lakás része lett a kert is, ezzel nagyban megkönnyítve a kihasználását és a kinti fotózást. :)
A mai bejegyzésben a mappatárolási rendszeremet szeretném bemutatni nektek, hiszen szerintem mindenki számára ismerős a főiskolai jegyzetek, csekkek, dokumentumok felhalmozódása, amik csak keresik a helyüket a lakásban.


A költözésben talán az egyik legjobb dolog, hogy az ember rákényszerül az évek alatt felhalmozott (és már rég lejárt) garancia papírok, számlák, szerződések átnyálazására, szelektálására. Utána pedig felmerül a kérdés, hogy a fenébe tároljam őket, hogy átlátható legyen? Mindig is rendszerezés mániás voltam és mivel már 18 éves korom óta külön élek szüleimtől, hamar bele kellett tanulnom a számlarengeteg kezelésébe. Azt viszont be kellett látnom, hogy a Gergővel közös lakásunkban nincs helye rózsaszín virágos, idilli pillangókkal tarkított mappáknak. :) Végül a közös nevező a fehér lett, mivel ez elég semleges és a lakáshoz is passzol a színe.

ELŐTTE:


Az irataink egy üvegajtós, vitrinszerű szekrényben kaptak helyet a fehér mappákban felsorakoztatva. Az elképzelésem fejben már régóta megvolt a dekorálásukhoz, de idő hiányában csak múlt hétvégén jutottam el a megvalósításához. 

UTÁNA:


SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK:


Tetszés szerinti dekorpapír - Hobbibolt (260.- Ft/ív)

Értelemszerűen szükségünk lesz mappákra is (lehetőleg egyszínűekre), amikben lefűzve tárolhatók az iratok. Mi ezeket a Müller-ből, illetve a Tesco-ból szereztük be. A hozzájuk tartozó feliratozó papírka remek sablonként szolgált a dekorpapír kivágásához, hiszen csak körbe kellett rajzolnom a pontos mérethez.


Átlátszó öntapadós fólia - Papírbolt
Olló
Alkoholos filc

A papír mappáknál szükségünk lesz ilyen öntapadós fóliára a dekorpapír rögzítéséhez, hiszen itt nincsen kis 'rekesz' hozzá. 


Öntapadós címke - Papírbolt, Müller

Ha túlságosan aprón díszített papírral dolgozunk, jól jöhetnek ezek az öntapadós címkék, hogy olvasható legyen rajtuk a felirat.

Miután kivágtuk a dekorpapírokat, nincs más dolgunk, mint ellátni őket a megfelelő felirattal és belecsúsztatni a helyére, vagy az öntapadós fólia segítségével rögzíteni. Ebben az esetben a sablonnál valamivel nagyobb méretet vágjunk ki a fóliából, hogy a széli részeken megfelelően tapadjon. Ami lehetőség szerint kétemberes munka, mert nagyon könnyen felbuborékosodik, ha nem vagyunk elég óvatosak.
Természetesen nem ilyen díszes a kézírásom, a betűtípus mintát INNEN kerestem hozzá. :)


Fontosabb fősulis anyagok


Nagyon szeretem ezeket a színes elválasztó papírokat, nagyban megkönnyíti a számlák rendszerezését!


Gergő mappái sem maradhattak ki a jóból *.*

Nektek, hogy tetszik ez a megoldás? Ti hogyan tároljátok a fontosabb irataitokat?

36 megjegyzés:

  1. annyira jó :) majd ha lesz saját háztartásom én is így akarom :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Nagyon aranyos vagy, örülök, hogy tudtam egy tippet adni hozzá! *.*

      Törlés
  2. Nagyon szépek lettek! Mi is csináltunk ilyet IKEA-s baglyos és fás matricával :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Fanni! De jóó, biztos, nagyon szuper lett a tiétek is, a bagoly még passzol is ehhez a jegyzet/irat témához. :D

      Törlés
  3. Ezt lehet kipróbálom. Már úszok a sok füzetben és jegyzetben, de eldobni sajna nem lehet őket. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez ismerős, én a kevésbé fontos jegyzeteimet, töltelék tárgyaimat már eldobozoltam a pincébe, így 'csak' négy mappányi anyagom maradt elől. :)

      Törlés
  4. Hát ez annyira jó! Legszívesebben elhívnálak ide hozzánk és szabad kezet adnék Neked, hogy tessék, itt a lakás, azt csinálsz vele, amit jónak látsz. Biztos vagyok benne, hogy szuper jó lenne a végeredmény. Nagyon jó érzéked van a dekoráláshoz, igényesen párosítod a dolgokat, sose láttam még, hogy túlzásba estél volna, sose lesz csicsás vagy ordenáré, amit veszel vagy készítesz, mindig letisztult és elegáns :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bármikor, szívesen! :DD A fotózás mellett a másik titkos vágyam a lakberendezés, szívesen űzném hivatásként is. *.* Nagyon köszönöm, el sem hiszed, milyen jól esett elolvasnom a kommentedet, ez megerősít abban, hogy talán jó irányba haladok. ^.^

      Törlés
  5. simán elmehetnél lakberendezőnek, nagyon ötletes vagy és praktikus is! egyébként nekem baromi hasonló a kézírásom ehhez a betűkhöz, akkor én díszesen írok? :D nagyon ügyi vagy, én is megfogom csinálni, ha lesz saját lakásom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Dotty! :) Igazából mindig is ez volt a legnagyobb álmom, aztán valahogy az egészségügynél kötöttem ki, de azt hiszem, hosszú távon nem hazudtolhatjuk meg önmagunkat. :D
      :O Oh, ezt a díszes jelzőt csak én akasztottam rá, fogalmam sincs, mi erre a szakkifejezés, de akkor nagyon szép kézírásod lehet! :D

      Törlés
  6. Annyira tetszik! Sokszor elhatároztam, hogy nekiállok összepakolni a fontos papírokat, de még mindig nem jött el az ideje :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösziii! :) Erre jó egy költözés, az ember rájön, mennyi felesleges papírt/kacatot halmozott fel az évek során. Túlzás nélkül állíthatom, lelki terápia rendszerezni őket, vagy éppen megszabadulni tőlük. :D

      Törlés
  7. Most megyek fősulira, tutira alkalmazom ezeket a tippeket, köszi! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jóó, örülök, hogy tudtam vele segíteni! *.*

      Törlés
  8. Nagyon tetszik ez az ötlet, mennyivel vidámabb így! :]

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? Szerintem is olyan jól feldobja, így mindig örömmel pakolom el az iratokat. :D

      Törlés
  9. Ez nagyon jó ötlet! Nálam is össze vissza van minden. Összekapom magam és megcsinálom úgy ahogy írtad :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jóó, nagyon örülök, hogy Te is kedvet kaptál hozzá, majd írd meg, hogy sikerült! :)

      Törlés
  10. Húú, nekem már nem nagyon van türelmem, időm ilyen dolgokra! Szép lett! Eszter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Egyébként én is rettentő türelmetlen ember vagyok, viszont az ilyen kis dekor dolgokkal imádok pepecselni, teljesen kikapcsol. Igaz, ezt már lassan egy éve terveztem és még annyi ötletem lenne... :D

      Törlés
  11. Mi egy térképet vagdostunk szét és azt ragasztottuk a mappákra, így, ha egymás mellé rakjuk őket, akkor kiadják kelet-Berlint :D (kicsit oldschool térkép volt)

    VálaszTörlés
  12. Olyan ízlésesen megcsináltad, szép csajos így is! :)

    Mea

    (Nail Polish Maniac Blog)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, ezzel a megoldással már Gergő is kiegyezett! :D

      Törlés
  13. Nagyon tetszik az ötlet, egyszerű de nagyszerű :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Dórika! A látszat ellenére a fólia ragasztgatás nagyon pepecselős volt, de megérte! :D

      Törlés
  14. Gyönyörű lett a végeredmény! Én lefűzős mappákban tárolom az iratokat, nagy és vaskos mappák, benne a papírok bugyikba lefűzve :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Reni, örülök, hogy tetszik! *.* Nekem is nagyon bevált a bugyis lefűzős módszer, praktikus és átlátható, főleg a kis színes elválasztókkal. :)

      Törlés
  15. ez iszonyat jól néz ki, ha visszamegyek a suliba, tuti megcsinálom én is :)
    (roni)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy, hajrá, hajrá, aztán majd mutasd meg a végeredményt! :)

      Törlés
  16. Ez irtó jó lett :-) Annyira jól feldobja a fehér mappákat a dekorpapír! Én most szkennelek be 8 évnyi/3 szaknyi egyetemi anyagot, mert egyszerűen nem férek el, de a számláktól nem válhatok meg, úgyhogy ha a dolgozószobám felújításra kerül, én is valami ilyesmit szeretnék :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj, köszönöm! Örülök, hogy tetszik! *.* Ne is mondd, én a felesleges töltelék tananyagaimtól megváltam, a kevésbé használatosak pedig a pincében egy dobozban (vagyis kettőben) kaptak helyet, különben nem férnék el tőlük. :D

      Törlés