Image Map Facebook Instagram Contact Bloglovin' Ask.fm

2014. március 13.

Tippek blogfotózáshoz!


Rengeteg kedves kommentet, dicséretet és elismerést kapok Tőletek a fotóimmal kapcsolatban, amit nem tudok elégszer megköszönni! Ezért úgy döntöttem, összegyűjtök pár szempontot, ami talán a segítségetekre lehet blogfotózásnál. Nem profi fotós kulisszatitkokat osztok meg Veletek, hiszen nem gondolom, hogy mindenkinek DSLR gépre lenne szüksége ahhoz, hogy az Olvasók számára színvonalasan illusztrálja a blogját, hanem olyan tippeket olvashattok, amelyeket géptípustól függetlenül bárki megvalósíthat.

Tippek és trükkök a tovább gomb után!

1. Tervezd meg a fotózást!

Mielőtt gépet ragadok a kezembe, általában kitalálok egy fő vezérfonalat, amire felfűzöm a képeimet. Ezt általában egy érzés, vagy egy gondolat indítja el, és igyekszem ennek megfelelően megválasztani a hátteremet, ami utána a legtöbb képen visszaköszön majd, hogy végül egy egységes összképet alkosson a poszt. Ezzel az előretervezéssel elkerülhető a háttérbe belógó ruhaszárító, mosogató stb... 

2. Használj kreatív dolgokat háttérnek!

Sokáig azonos háttéren fotóztam, ami minden esetben egy bútorlap volt. Nyilván senkinek az otthona nem rendelkezik komplett IKEA katalógussal, így mindenkinek véges a tárgyfotózásra használható felülete. Azonban egy kis kreativitással ezt ügyesen palástolhatjuk! A legkülönfélébb kiegészítőket is bevethetjük háttérnek, legyen az egy pihe-puha kötött pulóver, egy konyhai textil alátét (Butlers szuper lelőhely), a mintás ágyneműnk, díszpárnánk stb. Nálunk antik fenyő színűek a bútorok, azonban fotókon jobban szeretem a világos hátteret, ezért még a konyhabútor összeszerelésekor vágattunk egy plusz fehér farostlemez hátlapot, ami zseniálisan felhasználható erre a célra, hiszen csak ráfektetem a sötét bútorra és máris fehér hátteret varázsoltam magamnak. :) Az egyik barátnőm (aki már nem egyszer járt nálunk) megjegyezte, hogy sokszor nem tud rájönni, hol készítem a fotókat a lakásban. ;)


3. Ügyelj a fényre!

Tudom, hogy sokszor nincs lehetőség kihasználni a legoptimálisabb fényviszonyokat, és sokan este fotóznak, de én igyekszem elkerülni a vaku használatát. Ha nekem sem jut időm napközben a fotózásra, vagy annyira borult az ég, hogy teljesen mindegy, akkor igyekszem inkább lámpával közvetlenül megvilágítani a fotózandó témát, minthogy vakut használjak. (Természetesen itt most nem a rendszervakukra célzok, hanem a teljesen használhatatlan gépi vakukra.)
 
Az egyik kedvenc fotós helyem a lakásban, amikor kevés a fény, a fürdőszobapolc. Közvetlen megvilágítás éri felülről, de a karácsonyi izzósort is bevetettem a cél érdekében! ;)

Ha napközben fotózok, általában az ablak előtti legfényesebb területen szoktam, ha pedig az idő engedi, legszívesebben 'kiköltözök' a kertbe. 
 
Imádok ellenfénynél fotózni

4. Éljen a kép!

Minden esetben törekszem arra, hogy a fotóimmal a bennem lévő érzésekből Nektek is egy kicsit átadjak. Szeretem a pillanatokat 'élő képként' megörökíteni! Ehhez sokszor elég egy virágcsokor, egy hanyagul (de egyébként gondosan megkomponálva) odavetett magazin, ékszer, a reggeli kalács csücsök, egy gyertya lángja a háttérben. Remélem, a bejegyzés tartalmi részén túlmutatóan, ezáltal az olvasók is egy plusz érzéssel gazdagodhatnak.

Rózsa, magazin és fények a háttérben

5. ×10!


Mindig készíts elegendő képet, amik közül válogathatsz! Hiszen lehet, hogy rossz pontra exponáltál, beremegett a kezed, belógott valami a háttérbe stb. Én általában a tízes szorzófaktort tartom szem előtt (vagyis tíz kép közül általában csak egy az igazi, százból pedig tíz!), ha egy adott tárgyat, vagy beállítást fotózok. Ezzel a módszerrel ráadásul egy kicsit kibújhatunk a fotós komfortzónánkból, és esetleg új szögből, megközelítésből is lefotózhatjuk a témát, hiszen nem győzöm hangsúlyozni, mennyire fontos a gyakorlás. Rengeteg mindent tanultam már az alap fotós kurzuson is, de ez messze nem elegendő ahhoz, hogy az emberből fotós, jó fotós váljon! Ezalatt a másfél év alatt közel 10 ezer exponálása lett a gépemnek, ami rengeteg, és még mindig úgy érzem, tovább kell fejlődnöm! Ezt a számot csak azért írtam le Nektek, mert sokan írtátok, hogy szeretnétek Ti is ilyen 'szinten' fotózni, ami nagyon hízelgő és hihetetlenül jól esik, viszont erre csak azt tudom írni, hogy a fotózásba is, mint minden másba, időt, energiát, és rengeteg gyakorlást kell belefektetni, ha fejlődni szeretnénk!

6. Utómunkálatok!

Nem kell mindenkinek Photoshop szakértőnek lennie (ahogy én sem vagyok az), de érdemes egy kis plusz időt szánnunk a képek utószerkesztésére. Én a Lightroom-ot használom erre a célra, mobilos képek esetén pedig képszerkesztő applikációk egész tárháza áll rendelkezésünkre, a jelenlegi favoritom az Afterlight
Pár kattintással állíthatunk a fehéregyensúlyon, fényerőn, élességen, kontraszton. Filterezni is számos program segítségével tudjuk a fotóinkat, blogos képek esetén ezt ritkán szoktam megtenni, de ilyenkor a pixlr-o-matic-ot használom, mint például a Chai Latte sorozat esetében:

 


Kezdő képnek szándékosan egy mobiltelefonnal lőtt fotót választottam az Instagram albumomból, úgy éreztem, ez jól példázza a fent leírtakat. Nem 'profi' géppel készült kép egy farostlemez bútorhátlapon fotózva, azonban a virágcsokornak és a macaronoknak köszönhetően él a kép, a lágy színek pedig összhangban vannak és harmóniát sugallnak. :)

 
Szívből remélem, hogy sikerült pár hasznos tippet adnom Nektek a mai bejegyzésemmel, amelyeket esetleg Ti is tudtok majd alkalmazni a blogfotózás során!

20 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett ez a bejegyzés! Szuper ötleteket adtál! Én is próbálom csiszolni a fotós tudásomat és szebb fotókat készíteni. Szerintem Neked pedig a véredben van, mert mindig olyan hangulatos képeket készítesz, amiket öröm nézegetni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek őszintén örülök, köszönöm Fanni! Jajj, nagyon aranyos vagy, hogy ezt mondod, de azt hiszem, a tehetség önmagában kevés (az élet bármely területén), ha nem vagyunk elég kitartóak hozzá! ;)) Egyébként a Te fotóidnál (és írásaidnál) is pont azt szeretem, hogy hordoznak egy plusz jelentést, mögöttes tartalmat! :*

      Törlés
  2. Remek kis bejegyzés. :) Biztosan hasznos lesz azok számára akik nem remekelnek fotózás terén. Kedves tőled, hogy segítesz. :)
    Persze nem kell mindenkinek profi szinten űzni a kattingatást, de elég sokat levon pl: 1 bejegyzés értékéből, ha maszatos, mákos, 2 pixelből álló képeket csatolnak hozzá. Puszi. :)
    (Ps: Glamour napok játszanak idén? :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Balázs, úgy éreztem, viszonoznom kell valamivel azt a sok kedves hozzászólást és biztatást, amit Tőletek kapok! ^.^
      Naná, tegnap be is szereztem a magazint és rózsaszín napos ünnepként vonul be a naptáramba, annyira ki vagyok éhezve már egy kis shoppingolásra! :XD Te is nekiindulsz? :)

      Törlés
  3. Ó nagyon tetszik ez a poszt. Mindig lehet fejlődni a fotózásokon , és nagyon tetszik ,hogy ezeket leírtad:)) Ha van kedved játszani egy vadi új Romwe pólóért akkor ezen a linken nálam megteheted:)) -> http://ruhamania.blogspot.hu/2014/03/giveaway_12.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez így igaz, gyakorlással lehet a legtöbbet fejlődni! Köszönöm! :)

      Törlés
  4. Csak ismételni tudom magam, imádom a képeidet! Annyira szép és hangulatos, hogy az embernek kedve támad csak úgy fényképezőt kapni és fotózni. Jelenleg még kezdőszinten vagyok fotózás terén, de barátom már sokkal ügyesebb, így tőle sok tanácsot kapok, viszont ennek a bejegyzésnek nagyon örülök, szuper dolgokat írtál le és jó ötleteket adtál! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy Timi, annyira örülök, ha inspirálni tudlak a képeimmel, azt hiszem, ez a blogolás(om) egyik legfőbb célja! ♥ Ha elég kitartó vagy, akkor a diák előbb-utóbb túlnövi tanárát, eleinte nálunk is Gergő tanítgatott engem! :P

      Törlés
  5. Nagyon hasznos volt ez a bejegyzés, én különösen köszönöm, mert a fotók készítésével erőst bajban szoktam lenni. Ezekkel a tippekkel viszont már el tudok indulni valamerre :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívből örülök Szilvi, ha sikerült pár tippet adnom útmutatásul, de talán a legfontosabb, hogy visszaköszönjön a képeken a saját stílusunk, látásmódunk. :)

      Törlés
  6. Nagyon tetszett ez a poszt, jó ötleteket adtál, csak nem tudom, hogy meg tudom-e valósítani a koleszban. :/ Nincs fotózásra alkalmas felület, és ez így nehéz. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha már van egy íróasztalod, és ágyad, akkor innentől kezdve csak a kreativitáson múlik, mit terítesz rá háttérként! ;)

      Törlés
  7. Nagyon tetszett ez a bejegyzés! :)) Sajnos nekem csak egy ablaksarok jutott (az is girbegurba és pici, tehát több terméket nem tudok egyszerre fotózni) a sima felületeknél meg már nem ér el annyira a fény mint szeretném, és borzalmasak a képek. Mielőtt költöztünk, meg csak ki kellett mennem az erkélyre és annyi volt... mostmár azért nehezebb dolgom van. =/ :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek nagyon örülök, köszönöm Mea! Esetleg meg lehet próbálni meghosszabbítani az ablakpárkányt úgy, hogy ráfektetsz egy hasonló farostlemez bútorlapot, vagy elé tolsz egy magasabb bútordarabot, így akár több terméket is fotózhatnál egyszerre. *.*

      Törlés
    2. Ez sem rossz ötlet, ezt általában úgy oldom meg, hogy az ablak elé tolok egy széket amire ráfektetek valamit (egy sálat, egy terítő, bármit) és így végülis megoldható szerencsére. :) Egyébként meg egy digitális fotógéppel manőverezek, a blogger eventeken mindig nálam van a legkisebb fényképező, míg mindenki ilyen profibb és nagyobb gépekkel szaladgál :DD

      Törlés
    3. Látom, akkor Te is kreatív vagy bútorrendezés szempontjából! :XD Hidd el, nem attól leszel jó fotós, ha a Te nyakadban lóg a legnagyobb fényképező! Pont ezért is szúrtam be a kezdő képet, ami mobillal készült, mert sokszor többet jelent, hogy meglátod-e az adott pillanatot, vagy elkapod a legjobb beállítást, minthogy tucat képet lőj egy drága fényképezővel. ;)

      Törlés
  8. Még mindig imádom a képeid, és az elsőről eszembe nem jutott volna, hogy telefonos!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oh, de aranyos vagy, köszönöm, pedig mindössze egy 80 KB-os képről van szó. :O ^.^

      Törlés
  9. Azért nem semmi kamerája lehet a telefonodnak, ha ilyen csodás képekre képes. Mondjuk azt szoktam mondani, hogy egy manapság alapnak számító mobiltelefonos felbontás pár éve még a drágább fényképezőgépeknél volt csak meg, eszméletlen, mennyire halad a technika. A bejegyzés szuper volt, köszi a tippeket, szerintem sokak számára hasznos :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bevallom, ez volt az egyik fő szempontom a telefonválasztásnál, ha nincs nálam a fényképező, akkor mobillal is tudjak vállalható képeket készíteni. *.* (Azért itt csak a legelső kép mobilos.)
      Én is mindig rácsodálkozom, hogy anno a legelső fényképezőgépem volt 5 megapixeles, és akkor az hatalmas szám volt, ma pedig már a mobiltelefonok nagy része is többet tud... :O
      Köszönöm Katy, örülök, hogy hasznosnak találtad! :)

      Törlés