Image Map Facebook Instagram Contact Bloglovin' Ask.fm

2014. június 2.

Házi bodzaszörp


Ha visszagondolok a gyerekkoromra, két emlékezetes ital maradt meg a fejemben, az egyik a Szobi tömény cukros, ragacsos jaffaszörpje (akármit is jelentett ez akkoriban), a másik pedig a házi készítésű bodzalevünk. Amikor 19 évesen elköltöztem vidékre a főiskola miatt, az ablakom alatt nyíló hatalmas bodzabokor kellemes, édes illatát bevallom, sokszor megkönnyeztem, számomra a bodzavirág illata összenőtt a gondtalan gyerekkorral.




Bodzaszörp házilag


Hozzávalók:

  • egy szimpatikus bodzabokor (lehetőleg szmogmentes, erdős övezetből)
  • 5 l-es befőttesüveg
  • 400 g kristálycukor
  • 1-2 darab citrom
  • 2-3 kávéskanál aszkorbinsav

Elkészítés:

A kiszemelt bodzabokorról vágjunk le nagyjából 10-12 darab tömött virágfejet. A befőttesüveget alaposan mossuk el, és fertőtlenítsük forró vízzel, majd 2/3-ig (mivel a beledobált virágoktól, és a cukortól úgyis emelkedni fog) töltsük meg vízzel. A vizet előzetesen fel is forralhatjuk és sziruppá főzhetjük a cukorral, de bevallom, nálunk hamar elfogy, és mivel lefedni sem szoktam, így nem vesződöm a forralással, lehűtéssel.
A vízhez adjuk hozzá a kimért mennyiségű cukrot, aszkorbinsavat, és az ízlés szerinti citromkarikákat, majd óvatosan dobáljuk bele a virágokat, végül pedig keverjük össze. A virágok érettségétől függően nagyjából 2 napig szoktam hűvösebb helyen állni hagyni a levet, miközben naponta többször is átkeverem. Közben nyugodtan lehet kóstolni, ha pedig szükségesnek érezzük, savanyíthatunk rajta. Miután elkészült a szörpünk, érdemes kisebb üvegekbe átszűrni, amiket akár a mélyhűtőbe is elrakhatunk, hiszen tartósítószer nélkül készítettük. Szörpnek talán túlzás nevezni, de nagyobb mennyiségű cukor hozzáadásával sziruposabbá tehető, mi ezt utólag fele-fele arányban szoktuk hígítani. :)



Kezeket fel, ki szereti még a bodzaszörpöt? Nektek milyen a jól bevált házi receptetek?  

18 megjegyzés:

  1. Mi is csináltunk bodzaszörpöt, annyira finom! Csak mi sokkal több virágfejet raktunk bele, olyan 20-25-öt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jóó, egészségetekre! Bevallom, a bodza mennyiségre utólag kerestem rá a neten, mert nekem már fogalmam sem volt, mennyi virágot dobáltam bele! :DD

      Törlés
  2. Én is több bodzával szoktam csinálni. :)
    Nekem a legnagyobb kedvencem a bodzakrémleves és a bodzás amerikai palacsinta. :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Utólag már nem tudtam megsaccolni, mennyit dobáltam bele, ezt az ajánlott mennyiséget a neten találtam. Viszont sok függ a bodza érettségétől, és a virágfejek nagyságától is, nekünk sikerült hatalmas virágokat szednünk! ;)
      A bodzás palacsintát már Anyu is emlegette nekem, de a rántott bodzára is nagyon kíváncsi lennék. :)

      Törlés
  3. Imádom a bodzaszörpöt, tavaly 6 üveggel csináltam, hát mondanom sem kell milyen gyorsan elfogyott. Az idei kedvencem viszont az akácszörp :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekünk is már a harmadik üveggel készül! :D Oh, kiskoromban mennyire szerettem leenni a fáról az akácvirágot, de sajnos rettentő allergiás vagyok rá, így már nem merek kísérletezni vele. :(

      Törlés
  4. Szerintem nem túlzok, ha azt mondom, hogy a kedvenc üdítőm a házi bodzaital! :) Éppen a héten csináltunk két nagy üveggel.
    Kár, hogy nálunk már most hullik a virága :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nagyon aranyos, és abszolút egyetértek! :)
      Igen, sajnos már lassan kezd elvirágozni, mi is igyekeztünk árnyékos helyről begyűjteni, hogy még friss legyen.

      Törlés
  5. Én allergiás vagyok rá, pedig régen hogy imádtam!

    VálaszTörlés
  6. Nekem sajnos épp most fogyott el :( lehet még készítek egy adagot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha találsz árnyékos bokrot, szerintem még simán elkészíthető, legalább hamarabb "beérik" az íze is! ;)

      Törlés
  7. ezek a képek... csodálatosak :)

    VálaszTörlés
  8. Na igen, jó dolog a bodzavirágszörp, de a bodza(bogyó)szörp sem kutya! Érdekes, hogy mostanság a virágosra mondják simán, pedig nálunk ugyanúgy szokás a gyümölcsből is szörpöt készíteni. Tervezed azt is, majd ha érik? (Ami pedig magától értetődik: imádom a képeidet :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bevallom, a bogyós változatáról most hallok először, otthon is mindig csak a bodzavirágos verziót készítettük el. :O Most viszont rákerestem, és lekvár receptet is találtam belőle, nyami, kedvet kaptam hozzá! ^.^

      Törlés
    2. Akkor úgy látszik, ez tájegységenként változó, én magam pont a bogyós verziót ismertem előbb :-D Mindenesetre ha bogyós bármit készítesz, kérlek, azt is dokumentáld majd csodás képekkel :-)

      Törlés
    3. Így tanul az ember! ;) A dokumentálást pedig megígérhetem, most is annyi fotózandó recept ötletem van, csak jutnék ismét oda! :)

      Törlés