Image Map Facebook Instagram Contact Bloglovin' Ask.fm

2012. július 21.

Az első - Hajfestés hennával

18 éves koromban festettem be először a hajamat, igaz akkor még csak melírozva volt vörösre. Majd tettem pár év kitérőt, amikor hol aranyszőke, hol egészen világos rézvörös voltam. A szőkével az volt a problémám, hogy 2-3 hét után már újra lehetett festeni a hajtövet, mert égbekiáltó lett a lenövés (a barna alaphajszínem mellett), a vörös pedig nagyon hamar kikopott a hajamból, és igazából sosem sikerült elérnem vele azt a természetes színhatást, amit szerettem volna.
Sajnos dauerolva is volt a hajam, aminek következtében rettenetesen elkezdett törni a vége, így nem maradt más megoldás, mint az olló. Ekkor határoztam el, hogy soha többé kémiai hajfesték! Így jött a képbe a henna is. 
Régóta terveztem, hogy kipróbálom, csak tartottam tőle, mert nagyon megoszlanak róla a vélemények. Végül úgy gondoltam, hogy a kémiai hajfestéknél nagyobb kárt nem tudok okozni magamnak, ezért belevágtam. Dolgoztam fodrász szalonban is, elképesztő amúgy, hogy mennyire elítélik a hennás hajfestést. Mondjuk nem csoda, hiszen ha a henna nagyobb hírverést kapna, nem járnának ennyien hajat festetni! :-)
Első alkalommal a Henna Plus super red elnevezésű henna porával tettem próbát. Egyébként először próba tincs festést végeztem, ahogy régen is tettem a kémiai hajfestékek esetében.

 
A doboz tartalma: 100 g tartós hajszínező por, 1 pár kesztyű, hajfestő ecset, felhasználási utasítás. 

Elkészítés:
Én egy műanyag tálkában kevertem ki a henna pépet. Forró víz helyett kamilla forrázatot adagoltam hozzá. Ezt a tippet Carmenesque blogján olvastam, és meg is fogadtam. Először nem mertem a teljes mennyiséget kikeverni, így kisebb adagokban készítettem elő. A tettet egyébként a konyhában vittük véghez (mivel Gergő volt a segítő társam), így folyamatosan tudtam adagolni a főző edényből egy merőkanál segítségével a kamilla forrázatot. A pépet tejföl sűrűségűre kell keverni, hogy könnyen kenhető legyen. Egyébként meglepően hamar elkezd sűrűsödni, így folyamatosan hígítottam a kamillával. Mire végig értünk a teljes hajon, eléggé ki is hűlt a forrázat, így egy kicsit újra melegítettük. 
Az én vállig érő hajamra pont elegendő volt ez a 100 g mennyiség.
Egyébként 3 hónap várakozási időt javasolnak kémiai festékkel festett hajon, én viszont csak 2 hónapot vártam, mert a barátnőm esküvőjén már nem akartam 3 centis lenövéssel megjelenni.


Dunsztolás:
Így festek hennával a fejemen! :-) Az illata kicsit kellemetlen, engem leginkább a spenótra emlékeztet, de ezt nem rónám fel hátrányként. A hajtöveket egyébként mindenhol körbekentem vazelinnel (még a fülemet is), hogy ne fogja meg a bőrömet. Majd a pépes hajamat körbetekertük először folpack-kal, erre ráhúztunk egy zacskót, és erre került rá a törülköző! Majd következett a 4 órás dunsztolódás a 30 fokban! Fél óránként hajszárítóval is rásegítettem, hogy minél melegebben tartsam a pépet a fejemen. Ezt a tippet is Carmenesque-nél olvastam. A hatóidő vége felé már folyt le a nyakamnál a zöld lé, ezt közben törölgetnem kellett.

Lemosás:
Alig vártam, hogy leteljen a 4 óra, és lemoshassam a hajamat, és az eredményre is rettentő kíváncsi voltam. A kimosás sem volt egy egyszerű művelet, én 4-szer samponoztam újra a hajamat, és még akkor is folyt belőle zöld lé, de ott már feladtam, mondtam majd a legközelebbi mosásnál kijön belőle. 

Ilyen volt a hajam a hennázás előtt:


Borzalmas volt már ez a lenövés, de így legalább látjátok az eredeti hajszínemet is.

És ilyen lett a hennázást követően:


Napfényben:


Összegzés:
Imádom! :D Azt kell, hogy mondjam, hogy még sose voltam ilyen elégedett egyik festésem eredményével sem. Gyönyörű vörös lett a hajam, rezes fénnyel. És nincs az a mű lilás, vagy pirosas fénye, amit én utálok a festékekben! Emellett érezhetően puhább lett tőle a hajam, nem olyan matt, száraz, mint a kémiai festékektől! Meglepően szépen befogta a hajtöveket is, ahol sötétebb volt a hajam. A képek egyébként nem közvetlenül a festés után készültek, hanem több, mint egy hétre rá, így pár hajmosás is volt azóta. Az elején még eléggé engedett a színéből, de a legutóbbi mosásnál, már alig lett színes az öblítő víz, remélem már nem is fog fakulni, mert ez nagyon tetszik! :-)

A festéssel járó macera ellenére is csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szép fényes, és egészséges hajra vágyik! Nem csak ilyen vörös hajszínt lehet elérni a hennával, indigóval vagy erős kávéval keverve sötétebb árnyalatokat is kikeverhetünk. Biztos, hogy továbbra is hennával fogom festeni a hajamat, engem nagyon meggyőzött. Lehet, legközelebb kipróbálom, hogy ecetet adagolok hozzá, amitől szintén csillogóbb lesz a haj.

Próbáltátok már a hennát, vagy tervezitek esetleg? Nektek milyen hennapor vált be?

29 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a végeredmény, bár engem a macera visszatart:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban macerás, de legközelebb már biztos rutinosabb leszek! Ennyi vesződést megér nekem, ha ettől egészséges marad a hajam! :-)

      Törlés
  2. Huh tényleg macerás, de ezek szerint megérte! :) Szép lett! Én soha nem festettem, színeztem még a hajam, de nem is akarom :) Nekem minden túl macerás lenne! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Tényleg megérte! :-) Én sajnos nagyon nem vagyok kibékülve a saját hajszínemmel, így nekem marad a festés.

      Törlés
  3. jó lett :)
    http://fashionparade-fanny.blogspot.hu/

    VálaszTörlés
  4. Hát, nagyon vonzó a kemikáliamentes lét, de az az igazság, h én a 14. éve zajló hajfestésem is unom (pedig az ugye sokkal gyorsabban meg van, világ életemben magamnak pingáltam meg sok más barátnak is, szóval tényleg nagy rutinom van benne), illetve én imádom, h élénk pirosas vagyok. Nem egy ember kérdezte már meg, h ez az eredeti hajszínem-e, mert annyira illik hozzám. (Jó, az ilyeneket azért picit vaknak tartom, de jól esik. :))
    A tiéd nagyon szép lett és jól is áll! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Illetve az átállás is nagyon macerás, nem bírnám kivárni a 2 hónap lenövést se, nem hogy a 3-at, nagyon csúnya lenne. Hozzáteszem, kb. 10 éve szeretnék valami hasonló vörös lenni, mármint talán picit narancsosabb, olyan gyönyörűnek tartom ezt a színt, de nyuszi vagyok megcselekedni (és persze attól is tartok, h nem tetszene annyira).

      Törlés
    2. Ha nálam elég volt a 2 hónap, lehet, hogy másnál is elegendő! Nekem is nehéz volt kivárni, addig olvasgattam róla véleményeket, meg tippeket, és már alig vártam, hogy magamon is kipróbálhassam! Nekem is mindig ez volt az álom hajszínem, sose gondoltam volna, hogy végül a hennával sikerül elérnem! Én csak bátorítani tudlak rá, hogy kipróbáld! :-)

      Törlés
  5. Köszi, aranyos vagy! :-) Én is nagyon untam az állandó festést (pláne, amikor szőke voltam), mert akkor nagyon látszott a lenövés. Volt, hogy elhatároztam, hogy akkor kész vége, nem festek többet hajat, de a barna annyira nem én vagyok! Azt sem szerettem a kémiai hajfestékekben, hogy sose az elvárt eredményt kaptam, így mindig csalódás lett a festés vége, nem úgy, mint a hennával! :-)

    VálaszTörlés
  6. Én direkt nem szeretek ilyen Lush, Henna Plusokat, tartok tőle, hogy van benne valami szintetikus. ÉS saját magam keverem a színt. Eredeti növényi porokkal. Ezekben sose csalódtam. Ha érdekel kukk be a blogomba, ott mindet leírtam részletesen. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elvileg ezekben sincs semmi szintetikus, nem csalódtam benne, de én is ki fogok próbálni más henna porokat is! Olyan izgi ez a kísérletezés a hennával! :D

      Törlés
    2. Én is szeretek kutyulni! :D Most a katamot próbáltam ki! Fantasztikus!

      Törlés
  7. Nagyon szép színű lett a hajad! :)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szép színe lett! Én sima natúr hennaport használok és attól függően milyen színt szeretnék kamillateával, vagy hibiszkuszteával keverem össze, de volt hogy kakaóporral. Nekem elég egy-másfél óra, a kis világos seszínű hajammal ahhoz, hogy rendesen megfogja.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Akkor te is cosmio hennaport használsz? Mert legközelebb azt szeretném kipróbálni! Én nem merem előbb lemosni (amilyen macera a felvitele), de nekem sötétebb is a hajam. :)

      Törlés
    2. Nem cosmio-sat asznalok, es a csunya igazsag, hogy gozom sincs milyet. Kulfoldrol kaptam es a csomagolasat mar kidobtam. :D De a cosmio-tol fogok rendelni, ha elfogy.

      Törlés
  9. Szia!
    Én is nézegettem már a Henna Plus festékeket, és sajnos nem teljesen tiszták, van bennük vegyi anyag, ha jól emlékszem hidrogén peroxid is van benne. Ami elvileg tiszta és nem csak a por tehát a színek már ki vannak keverve, az a Logona és a Sante festékek. Én is régóta keresgélek mert nekem is barna a hajam és elvileg a sima henna nem nagyon fogja meg csak kb olyan mahagónira, tehát napfénynél lesz egy kis vörös csillogása, én meg szeretnék hasonló vöröset mint a tiéd lett. Meg elriaszt a macerás használat is, és hogy olyan sokáig kell a hajon hagyni, meg nehéz kimosni. Aztán persze lehet, hogy rászánom magam. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebben szerencsére nincsen hidrogén-peroxid, ezért is fotóztam le a leírását, de valóban van olyan Henna Plus hajfesték (a krémhajfestékük) ami tartalmaz. Azokat még nem próbáltam, én most cosmio hennát vettem, nemsokára azzal fogom befesteni, majd beszámolok az eredményről! Az valóban tiszta hennaport tartalmaz. :) Én azóta is csak örülök, hogy a macera ellenére rászántam magam, sokkal egészségesebb fénye, és tapintása lett a hajamnak, csak bátorítani tudlak! :)

      Törlés
  10. Szia!

    Csak szólok, hogy ez a henna amit kentél ugyan úgy tartalmaz sok káros anyagot nézd meg az összetevőit. (Ez nagy átverés a gyártók részéről.) A bionom.hu oldalon találsz olyan hennát ami teljesen tiszta. Illetve bioboltban is, de ott is van egy csomó szintetikus.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az összetevők közt egyébként nem írnak semmi ilyet, de attól még el tudom képzelni. Azóta nem festettem újra vele, mert még nem volt időm, legutóbb a cosmio webáruháztól rendeltem, azt ajánlották nekem, olcsóbb, mint az antalvalis, és tutira nem kevernek hozzá semmit. De egyébként a Henna Plus hennától is olyan puha lett a hajam, mint soha előtte!

      Törlés
  11. Itt van egy összefoglaló róla:

    http://antalvali.com/019_henna_lawsonia_inermis

    Nem okoskodás képen csak ha már ennyi időt rászánsz legalább ne tedd tönkre a hajad.

    VálaszTörlés
  12. Szia! Gondolkozom a hennás festésen, de nekem szőke melíros a hajam. Nem szeretnék répavörös lenni, inkább ilyesmi mint ami neked van. Ajánlották, hogy keverjek bele cassiat is de nem tudom hogy végülis az nem segítene rá jobban a rezes eredeti hatású vörösre. Mert azt nem szeretném. A kicsit mélyebb vöröses árnyalat a cél, de félek elrontom...:S Nincs valami ötleted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És az alap hajszíned milyen? Először ki kéne várnod legalább 2 hónapot, amíg eléggé kikopik a melír belőle és csak utána próbálkozni vele. Cassiát semmiképp ne keverjél bele, mert azt tényleg csak jobban ráerősítene a szőkés-rezes hatásra. Attól függően, hogy milyen az eredeti hajszíned, ha sötétebbet szeretnél, akkor indigóval lehet keverni! :)
      Érdemes először csak egy rejtett próbatincsen próbálkozni, így elkerülhetőek a meglepetések! :)

      Törlés
  13. Szia! Olyan kérdésem lenne, hogy te hol vetted ezt a fajta hajfestéket? Sehol sem találom a poros Hennaplust, mindnehol csak a rendes hajfestékformájú van( az összekeverős). Nagyon sokat segítenél! :)
    Előre is Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A MediLine-ban vettem (itt megtalálod a címüket is: http://www.mediline.hu/index.php/HU/), de mióta kipróbáltam a Cosmio henna porát, már nem tudnék mást használni, itt írtam róla is: http://lookfancy.blogspot.hu/2012/11/cosmio-henna-tapasztalatok.html

      Törlés