Image Map Facebook Instagram Contact Bloglovin' Ask.fm

2012. november 30.

Canon EOS 1100D - az új segítőtársam


Többen kértétek, hogy szenteljek egy bejegyzést a szülinapomra kapott új fényképezőmnek. Mivel több kérdés is érkezett vele kapcsolatban, megpróbálok egy kis segítséget nyújtani azoknak, akik fényképezőgép vásárlás előtt állnak. 

Az előző gépem egy Fujifilm FinePix S1800-as volt, ami a maga kategóriájában szerintem nagyon jó kis gép. Emlékszem, hogy az 5.0 megapixeles Kodak gépem után mekkora lépésnek számított. Azonban egy idő után úgy éreztem, hogy kihoztam a maximumot ebből a gépből és sokat bosszankodtam azon, hogy csak szűk határok között lehet "játszani" vele. 
A választásunk egy Canon EOS 1100D típusú fényképezőre esett, amit szerintem sokan ismertek, mert nagyjából ennél az árkategóriánál kezdődnek a DSLR (tükörreflexes) gépek.  



Mióta megvan ez a gépem, azóta a blogra is ezzel készítem a képeket, így talán ott tudjátok leginkább lemérni a változást az eddigi képekhez képest. Mi két gép között vacilláltunk, a legnagyobb versenytárs a Nikon D3100-as volt. ITT találtok egy jó kis összehasonlító táblázatot a két gépvázhoz minden fontosabb paraméterrel. Ezek alapján a Nikon váz valóban jobbnak mondható, azonban amikor elmentünk, hogy "megfogdosom, mégis milyen kézben tartani", irtó nagy csalódás volt, mert gagyi műanyag a tapintása és számomra elég visszataszító az a piros berakás benne. Emellett a Canon mellett szólt az az érv is, hogy lényegesen jobb áron kínálja az objektívjeit. 
Mi akciós kínálatban egy 18-55 mm IS II (képstabilizátoros) objektívval együtt vásároltuk egy webshoptól.

Fellépő plusz költségek:
  • memóriakártya: én egy 8 GB-os SanDisk kártyát vettem mellé (5-6000.- Ft körül)
  • tartalék akkumulátor: szerintem erre mindenképpen érdemes beruházni, így rögtön tudunk akksit cserélni, ha lemerül az előző és nincs kéznél konnektor. (11-12000.- Ft körül)
  • objektív: nekem a 18-55 mm-es objektívem közeli képek készítésére ideális, így mindenképpen szeretnék egy 55-250 mm-es objektívet mellé. (60-70.000.- Ft körül) 
  • fényképezőgép táska

Tapasztalataim:
A kezdeti félelmeim ellenére nagyon-nagyon megszerettem ezt a gépet. Eleinte csak automata funkcióban használtam, de már kezdek belejönni a manuális beállításokba is. Igaz, sok kifejezés még kínai nekem, de lelkesen képzem magam! :) 
Szerintem nagyon szuper minőségű képeket lehet vele készíteni olyan fényviszonyoknál is, ahol a régi gépem már rég megadta volna magát. A Mindenszentekkor készült képeknél pedig egészen megdöbbentem, hogy sötétben is milyen szuperül helytáll (miután rájöttem, hogy nem is éjszakai funkcióra volt állítva..).
Én csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a gépet, hihetetlen szabadságot ad fotózásnál és nem kell megijedni a sok beállítási lehetőségtől. Először tapasztaljuk ki, hogy manuális funkció mellett mit lehet kihozni belőle és szép lassan fedezzük fel a gépet! :)
Remélem hasznos volt ez a bejegyzés azok számára, akik gépvásárlás előtt állnak. Nem tudom, mire szeretnétek, ha jobban kitérnék, úgyhogy kérdezzetek bátran!

Akinek még ilyen típusú gépe van, mik a tapasztalatai vele? Ti milyen gépet használtok, vagy milyenre vágytok?
  
Ne feledjétek, hogy karácsonyi nyereményjáték indult a facebook oldalon! A játék feltételeit és a részleteket ITT megtaláljátok!

8 megjegyzés:

  1. Ahhh nagyon jó ez a gép és szuper képeket csinál! Én karácsonyra szeretnék egy normális gépet, de fele ilyen árkategóriában mozoghatok. Remélem találok valami jót, bár biztos jobb lesz a kis régi kompaktomnál. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Anno nekem és nagy lépés volt a kis kompakt gépem után a Fujifilm, aztán nagyon rákaptam a fotózásra és többre vágytam! :D

      Törlés
  2. Nekem is ilyenem van, én nagyon imádom. Első hetekben még én is csak automatán használtam, most pedig ha belegondolok, már hónapok óta 1 percre sem váltottam automatára. :)

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. Oh, azt hittem, neked is ilyesmi géped van! :O

      Törlés
  4. Végre holnap szabadnapos leszek és rá kerül a sor a gép vásárlásra.Nagyon hajlok erre a gépre,de még versenyben van egy másikkal,még mindig nem tudtam eldönteni melyik legyen:D Remélem találok az üzletben egy segítőkész,és hozzá értő eladót aki,tud segíteni:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jóó lesz! :D Melyik gép van még versenyben? Amúgy szerintem ebben az árkategóriában nincs olyan, hogy rossz gép, inkább az is számít, hogy melyik kialakítása áll hozzád közelebb, melyik áll jobban kézre! :)
      Majd írd meg, végül melyik lett a befutó! :)

      Törlés