Image Map Facebook Instagram Contact Bloglovin' Ask.fm

2013. május 27.

Gardrób rendszerezés, ahogy én csinálom


Többen is kértétek egy régebbi képem kapcsán, hogy szívesen látnátok egy teljes gardróbtárolási posztot a blogon. Hétvégén nagyjából sikerült a rendszerezés végére érnem, úgyhogy úgy döntöttem, nem halogatom tovább ezt a bejegyzést. :)

További képek és tippek a link után!

A fenti képen a DIY cipőtárolási rendszerünket láthatjátok. Már említettem nektek, hogy két-három bútordarab kivételével mindent mi magunk terveztünk és kiviteleztünk. Egyrészt, mert így még az alapanyagokkal együtt is olcsóbban jöttünk ki, másrészt elég speciális a lakás alaprajza a szabvány méretekhez. A cipős szekrényhez a polcokat az IKEA-ban szereztük be, e köré építettük a vázat, tolóajtókkal az elején. A szekrény még egyszer olyan magas, mint a képen láthatjátok, a fenti rész Gergőé (plusz egy polcot azért elkunyiztam tőle, mégiscsak több cipőm van :D). Ezenkívül az éppen aktuális szezonális kedvencek az előszobából nyíló mini gardróbban kaptak helyet, de ezt majd egy következő bejegyzésben mutatom meg nektek.

Tippek cipőtároláshoz:
  • Célszerű évszak/fazon/szín/sarokmagasság alapján csoportosítani a lábbeliket, így könnyebben átlátjuk, hogy miből válogathatunk.
  • A téli csizmáimat ilyenkor én eldobozolom, mert különben indokolatlanul sok helyet foglalnának el és a magas száruk miatt amúgy sem férnének el kényelmesen.
  • Mindig letisztítva/megsarkalva teszem el a cipőimet a következő szezonig, így nem ér kellemetlen meglepetés.



A gardrób- és egyben dolgozószobában L-alakban helyezkednek el a szekrényeink. Szemközt található a legmagasabb és egyben legmélyebb szekrény, amely ideális többek között a kabátok tárolására is (és a penész megtelepedésére, hála a párás időnek és a földszinti lakás szépségeinek).

Tippek kabátok/kardigánok/téli kiegészítők tárolásához:
  • Ahogy a cipőimet, úgy a (szövet)kabátokat is általában még ilyenkor elviszem tisztítóba, majd ilyen átlátszó fehér ruhatárolókban teszem el őket a szekrénybe. Szerintem ettől sokkal átláthatóbb és rendszerezettebb lesz az összkép, ráadásul a molyoktól is véd. Mi a 3 db-os ruhavédőt 595.- Ft-ért vettük az IKEA-ban. 
Forrás: IKEA






  • A szövetkabátoktól jobbra haladva én vastagság/típus alapján csoportosítottam a ruhákat. Először az átmeneti kabátok, majd a kedvenc kardigánjaim, végül a mellények következnek. 
  • A kabátok alatti szabad köbmétert a táskák tárolására használtam ki. Természetesen ennél jóóóval több táskám van, de ők még a lakás többi pontján lézengenek, illetve a kedvenc darabjaim a már említett mini gardróbban kaptak helyet.
  • Mivel elég magas és mély a szekrény, így az ömlesztett tárolást elkerülve a ritkábban hordott darabjaimat igyekeztem dobozolni. Ezekben a csíkos dobozokban kaptak helyet a monszun és sarkvidéki időjárásra tartogatott kabátok, kardigánok, valamint az itthoni játszós ruháim, hogy ne csúfítsák el az összképet. :)
  • Az alsó pöttyös dobozokban pedig a már fent említett csizmáim, valamint a téli sapkák/sálak/kesztyűk sorakoznak. Szerintem nagyon praktikusak ezek a papírdobozok és mutatósabbak, mintha csak egy zacskóban tárolnánk az apróbb kiegészítőinket. Mi az IKEA-ból szereztük be őket, ebből a barna mintásból már nem találtam legutóbb, de érdemes a honlapjukon nézelődni.
Forrás: IKEA




Az előbb bemutatott gardróbszekrénytől L-alakban (a szennyeskosárral összekötve) két, hármas osztású, szintén tolóajtós szekrénysorral folytatódik a sor. A saját szekrényemben igyekeztem évszak szerint válogatni a holmikat. Az első "harmadban" a nyári ruhák kaptak helyet.

Tippek a nyári/tavaszi ruhák tárolásához:
  • Sokáig nekem sem volt lehetőségem külön tárolni a szezonális ruháimat, így ilyenkor általában eldobozoltam a kevésbé aktuális darabjaimat, vagy valahova a szekrény mélyére suvasztottam őket. Viszont akármekkora hely is áll rendelkezésünkre, arra ügyeljünk, hogy ne a bélelt nadrágok között megbújva kelljen egy rég elfeledett sortunkra rábukkanni! 
  • Én külön polcon tárolom a nyári sortokat és külön a szoknyáimat, legalább is azokat, amiket nem lehet felakasztani.
  • Az akasztós elemek a kedvenceim a szekrényben, őket maximálisan ki is használtam. Itt kaptak helyet egyik oldalról a nyári ruháim, másik oldalról pedig a szoknyáim. Ránézésre talán random sorrendnek tűnhet, azonban itt is fazon/szín/alkalom alapján csoportosítottam őket. 
  • A szekrény alsó polcán található szuper praktikus tárolókban a fehérneműim egy része, mögötte pedig a fürdőruháim kaptak helyet, lévén, hogy ez a nyári "harmad". 
Forrás: IKEA
    
A szekrénysor középső, polcos eleme a "hajtogatós" felsőké:


  • Itt a legfelső polcra kerültek a vastag, téli pulóvereim és így haladtam lefelé a vékonyabb felsők felé. 
  • Külön polcon kaptak helyet a fekete/színes, rövidujjas/ujjatlan felsőim, így sokkal könnyebben megtalálom, amit éppen keresek.

A szekrénysor jobb szélső eleme pedig az átmeneti, akasztós ruháké:
  • A polcos elemekre a tavaszi/őszi nadrágjaim és farmerjeim kerültek. Ami meglepően kevés, ugyanis már előnyben részesítem az egyberuhákat, szoknyákat, illetve elég sok nadrágomból kihíztam.
  • Az akasztós részbe a könnyen gyűrődő ingek és azok a felsők kerültek, amik ilyen "szétcsúszós" anyagból vannak, így esélytelen lenne hajtogatni őket. Itt szín szerint csoportosítottam őket, a feketéktől haladtam a világosabb darabok felé. 

A másik hármas osztású szekrény első "harmadát" pedig lenyúltam Gergőtől, azt hiszem, ezt nem kell magyaráznom. :)


  • A fenti rekeszekbe egy-két alkalmi táska és a szövetszoknyáim kerültek. 

 
  • Az akasztós részen azok a téli ruháim kaptak helyet, amiket nem szívesen hajtogatnék össze, szintén szín és alkalom szerint csoportosítva.
  • Az alatta lévő polcon kapott helyet az övtárolási rendszerem, amiről ITT már részletesebben is olvashattatok. 
  • A legalsó polcon pedig szintén hasonló tárolóban a téli kiegészítőim, harisnyáim sorakoznak, mivel ezekkel együtt hordom leggyakrabban a fenti ruháimat. 

Egy kis nosztalgiázás - készül a tolóajtó! :) (Köszönöm Édes, hogy ilyen csodás gardróbot terveztél! ♥)



További tippek:
  • Célszerű legalább évente kétszer, a tavaszi/nyári és az őszi/téli szezonváltáskor alaposabban is átnézni a ruhatárunkat és megválni a felesleges daraboktól. Lehet, hogy mi már nem szívesen hordjuk őket, de esetleg egy barátnőnknek örömöt szereznénk vele, vagy felajánlhatjuk a rászorulóknak is.
  • További felesleges darabok vásárlása helyett írjuk össze azokat az alapdarabokat, amik hiányoznak a gardróbunkból.
  • Én imádok (lehetőség szerint) friss levendulát tenni a ruhák közé a kellemes illat és a molyok elriasztása érdekében. :)

Remélem, hasznosnak találtátok ezt a bejegyzést és talán tippeket is tudtatok meríteni belőle.

Nektek milyen bevált tárolási módszereitek vannak?

38 megjegyzés:

  1. Wow! *.* Mesés gardróbod van, imádom! :D
    És nagyon aranyos dolog, hogy a párod tervezte....felénk a romantikus,barkácsolós típus kihalófélben van. :/ :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, nagyon szépen köszönöm! *.*
      Igazság szerint, azért nekem is volt beleszólásom, így abszolút a saját/kettőnk igényeinek megfelelően lett kialakítva. :D

      Törlés
  2. Nagyon gusztusosan néz ki. Szuper lehet belőle reggelente kiválasztani az aznapi szettet. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm PoPPy! Sokszor nincs is szívem megtörni ezt a szép rendet, ezért általában egy fotelben halmozódnak az aktuális kedvenceim, amíg rá nem veszem magam a rendrakásra. :D

      Törlés
  3. Nagyon precíz és praktikus tárolási módszert alkalmaztatok.
    Öröm ránézni. :)
    Átlátható és tényleg nem kell az egész szekrényt feltúrni, ha épp keresel valamit mert mindennek megvan a maga helye.
    Én a szekrényemben, hogy a ruháknak ne legyen "szekrényszaguk" kis tálkákra LUSH-os fürdőgolyókat és szappanokat szoktam elhelyezni és olyan finom illat uralkodik a szekrényben. :)
    Biztos ismered ezt a tippet, de ha penész vagy más szagokkal rendelkezne a szekrény nagytakarítássokkor érdemes átmosni minden polcot és fakkot ecetes vízzel. Ez jól semlegesít minden kellemetlen illatot és, ha kiszárad az ecet-szag is elpárolog. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! Az oroszlán része Gergőnek köszönhető, én csak a "körítést" adtam hozzá. :) Igaz, az álom egy Carrie Bradshaw-féle gardrób, de azért ezzel is megelégszem. :D
      Uh, jó ötlet ez a LUSH-os illatosító megoldás, köszi a tippet!
      Igen, mi is ecetes vízzel töröltük át még a falat is, szerencsére még nem járta át a szag a szekrényt, de mivel kívülről a földdel határos az a falrész, sajnos fennáll a további penészesedés esélye. :/

      Törlés
  4. Pazar tárolási rendszer, irtó érdekes volt olvasni. :)
    (ÉÉÉÉÉNISSSAAAKAROOOKKK!!!) :D

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néz ki! Ügyesen megcsináltátok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! Szegény ruháinknak már megváltás volt fél év bőröndben sínylődés után ez a gardrób. :D

      Törlés
  6. Tudtam, hogy szuperül fog kinézni a gardróbod, de ez felülmúlta az elképzeléseimet :) annyira jól néz ki, ízlésesen van megcsinálva! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy, köszönöm szépen! *.* Ha rajtam múlt volna, akkor valami csajosabb mintájú (pl. rózsás) dobozokkal raktam volna tele a szekrényt, de aztán kiegyeztünk ezekben a csíkosakban és pöttyösekben. :)

      Törlés
  7. Egyre jobban érzem azt, hogy szívesen beköltöznék hozzátok! :D:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ♥.♥
      Azért itt sem minden tökéletes (most pl. a penészesedés miatt bosszankodtam), de igyekszünk a legtöbbet kihozni a lakásból, hogy minél élvezhetőbb és élhetőbb környezetet alakítsunk ki. :D

      Törlés
  8. óóóóóóóóóóóó, ez csodálatos.
    nagyon-nagyon irigykedem:)

    VálaszTörlés
  9. Ilyenkor irigyellek igazán, pláne, hogy már saját lakás, külön élet.. :) Nagyon tetszik ez a rendszerezés, gyönyörűen mindennek megvan a helye *.* Amúgy is oda vagyok a lakberendezésért :3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy visszaemlékszem, én már egészen kiskoromtól vágytam az önállóságra és legfőképp egy saját ízlésem szerint berendezett lakásra. :DD Az eredeti tervünk egyébként nem teljesen ez volt, de végül így hozta az élet. :)

      Törlés
  10. Nekem az a klasszikus bemenős-gardróbhelységem van. Szintén saját gyártmány volt, egy régi szekrényt áldoztunk fel érte, abból lett a polcrendszer, a hátuljára gipszkarton került. Nem túl nagy, sőt már kezdem kinőni, úgyhogy tervbe van egy igazi Carrie-gardrób is. :)
    Szerencsére nagyon szerelős-barkácsolós a család és a baráti kör is, úgyhogy lesz segítségem a kivitelezésben. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen szuper, ha az embernek ilyen barkácsolós kedvű rokonsága és barátai vannak. :) Az én álmom egy gardróbszoba lenne (majd ha kétszer ekkora lakásba költözünk), nyitott rendszerekkel és rengeteg vállfaakasztóval, hogy semmit se kelljen többet hajtogatnom. :D

      Törlés
    2. Régen én is arra vágytam, hogy mindent vállfára rakhassak, de rájöttem, hogy nem praktikus, mert vannak olyan anyagok, amiknek nem tesz jót a vállfa. A vegyes a legjobb szerintem. :) Na meg persze egy hatalmas tároló a cipőknek! :D Mint Carrie-nél! :D

      Törlés
  11. Hát ez annyira cuki! :) Én is szeretnék egy ilyet! Gyönyörűek a képek és nagyon igényes a bejegyzés is! Köszi a tippeket. (Egyébként annyira beletaláltál, mert épp most (kb. 5 perce) fejeztem be a gardrob rendezést, ruhaválogatást. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! *.* Nagyon jól esik ezt olvasni, ugyanis a képekkel nagyon megszenvedtem, mert már napok óta téli sötétség honol a lakásban. :D
      De jóóó, akkor remélem, még időben sikerült egy-két tippet ellesned. :D

      Törlés
  12. nagyon tetszik ez a megoldás is *-*

    VálaszTörlés
  13. Nagyon nagyon jól megcsináltátok :) nagyon szuper lett :)
    Azért picit irigyellek, hogy a pároddal külön életet élhettek, de persze örülök neki, ezt a korszakot várom én is a legjobban, amikor az első kis lakást otthonoddá kell varázsolni:)
    biztos nagyon szép a lakás többi része is:)
    Csak így tovább :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, nagyon örülök, hogy ennyire tetszik, köszönjük szépen! :)
      Előbb-utóbb mindenkinek az életében eljön ez az időszak, nekem ez már a harmadik költözésem az elmúlt pár év alatt és még ez sem a végleges. :D Viszont addig is igyekszünk a maximumot kihozni ebből a lakásból, mert mindkettőnknek fontos, hogy milyen környezet vesz körül. :)
      Köszönjük! *.*

      Törlés
  14. Hú, most ahogy így nézem ezt a bejegyzést, irigyellek, nekem már alig férnek el a ruháim a szekrényekben :D NAgyon jól néz ki, szerintem minden lány ilyenre vágyik :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy, köszönöm! Az én álmom egy gardróbszoba lenne, teljesen nyitott rendszerekkel. :D Oh, én sem fértem volna ám el, ha nem szelektálok a ruháim közül, több zacskó nem hordott/kihízott darabtól váltam meg. :)

      Törlés
  15. Hűű micsoda rend! :D Nagyon ízlésesen megcsináltátok, és milyen jól átlátható az egész, nem kell órákat kutakodnod, hogy megtalálj valamit:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! *.* Az előző lakásban egyetlen beépített szekrényben zsúfolódtak a ruháim, cseppet sem átlátható módon, úgyhogy itt most bedobtam magam. :D

      Törlés
  16. irigyellek, hogy ilyen ügyes párod van, az enyém kétbalkezes ^^"
    nagyon jó ötleteket sikerült merítenem ebből a postból, szuperül tárolod a ruháidat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért az is segítség, hogy asztalos szakközépbe járt, de utána másfelé vitte az élet, viszont azóta is imád barkácsolni. :D
      Ennek nagyon örülök, köszönöm! :)

      Törlés
  17. A közösen alkotott dolgoknak mindig óriási értéke van egy kapcsolatban. És a Ti közös lakásalakításotok Gergővel tényleg jó példa mindenki előtt. A szekrényeitek rendje pedig lenyűgöző. Persze tudom, hogy egy posztban leginkább a legtökéletesebb állapotot illik megmutatni, de azért örömmel olvastam a második bejegyzésed válaszában, hogy azért néha a fotelből öltözködsz.
    Bevallom, sok jó tippet kapok Tőled (és nem csak a ruhatárolásra), de elszégyelltem egy kicsit magamat a makulátlan szekrényrend láttán.
    Én gyakran hagyom a fotelben a ledobott ruháimat és csak 1-2 (vagy több :) nap múlva kerülnek a helyükre a ruháim.
    Az IKEA tárolási módszerei mindig is közel álltak hozzám is, jó látni, hogy milyen praktikusan alakítottad a magatok igényeihez a dobozok használatát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez így van, teljesen más lett volna mindent készen megvenni, így viszont az utolsó fiókgombig mindennek mi jártunk utána és ettől sokkal inkább a magunkénak érezzük a lakást.
      Azért is időzítettem mostanra ezt a bejegyzést, mert hétvégén végeztem a rendrakással, úgyhogy ennél már csak rosszabb lesz. :) Szerintem egyáltalán nincs miért szégyenkezned, nálam is napokig halmozódnak abban a bizonyos fotelben a ledobott ruháim, na meg a szárítón a már két napja megszáradtak. :D

      Törlés
  18. Nagyon hasznos kis cikk további jó tippeket találtam egy másik oldalon. Akinek esetleg érdekes lenne azokank belinkelem:
    http://munkahet.hu/hirek/tippek-tanacsok/igy-pakolj-profin-a-gardrobban

    VálaszTörlés