Image Map Facebook Instagram Contact Bloglovin' Ask.fm

2014. január 20.

Chai Latte készítése házilag


Úgy sejtem, nem vagyok egyedül a Chai Latte rajongásommal, amivel a Starbucks ejtett rabul. Mindenképp szerettem volna egy itthon is elkészíthető alternatíva után nézni, a megoldást pedig egy barátnőmnek köszönhetem, aki Németországból hazatérve meglepett egy ajándék zacskó Tiger Spice Chai teaporral. 



Hozzávalók (1 bögréhez):
  • 2-3 dl tej
  • 2-3 teáskanálnyi Chai teapor 
  • tejhabosító az elmaradhatatlan Starbucks élményért :)

Elkészítés:

A tejet felrakjuk forrni, közben a teás bögre aljára kimérjük a teaport. Miután a tej felforrt, nagyjából az 1/3 mennyiséggel felöntjük és elkeverjük a port a csésze alján. Az edényben maradt maradék 2/3 mennyiséget pedig a tejhabosító segítségével habosra keverjük, majd óvatosan, hogy a hab szét ne törjön, hozzáöntjük a bögréhez. Semmilyen plusz adalékra (pl.: cukor) nincsen szükségünk, hiszen a teapor úgyis tartalmaz már eleget. 
Ezzel a módszerrel a hab egészen sokáig megmarad, a fotózást is végig bírta. A bögre alján általában visszamarad egy kis feloldatlan por, de ha kevergetjük közben, akkor nem vész kárba. Illetve kísérletezhetünk szirupos változattal is, ezt még nem próbáltam.

Itthon nem kis kutatómunkába került beszerezni ezt a Tiger Spice Chai teaport, az egyik lelőhelye a Sarki Fűszeres, a másik pedig a My Little Melbourne Coffee. Ez a körülbelül 400g-os kiszerelés, ha jól emlékszem, olyan 3500.- Ft-ba került, ami szerintem elég hamar megtérül.
A tejhabosítót ajándékba kaptuk, de a Butlers-ben megtaláljátok, szerintem nagyon jól kihasználható darab és nem utolsó szempont, hogy alig foglal helyet a konyhában. :)


Ti próbáltatok már por, vagy esetleg szirup alapú Chai Lattét készíteni?

43 megjegyzés:

  1. Ó, már tudom, mit iszom majd este, bár én sima filteres teával készítem :-) A képeidet ismét imádom :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A filteres változatra is kíváncsi lennék, mennyire intenzív az íze? :O Tejbe, vagy vízbe szoktad áztatni?
      Köszönöm Katy! :*

      Törlés
    2. Nos, félliteres bögrében készítem úgy, hogy vízben áztatok két filtert, és hagyok egy deciliternyi helyet a tejnek. Emellett két kanál méz is kerül bele. Amúgy életem kockáztatásával a márkát is megnéztem Neked (merthogy közben megtámadott Tamás termobögréje :-D): Müller saját márkás Bio Primo Classic Chai, de van Vanilla Chai és Sweet Chai is, és ezt a hármat szoktam váltogatni.

      Törlés
    3. Jajj Katy, nagyon szépen köszönöm, hogy megnézted nekem, nem venném a szívemre, ha miattam halnál meg! Nem hangzik rosszul, ezzel a filteres változattal talán kicsit csökkenthető a cukorbevitel. :D

      Törlés
  2. Csodás fotók! :) Imádom a chai lattét, karácsonykor készítettem mézeskalácsosat és fehércsokisat is. :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Anna! :) Jól hangzik mindkettő, te milyen alappal készítetted őket? *.*

      Törlés
  3. *--* ennél most többet azt hiszem nem is kell írnom :3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hihi, köszönöm, örülök, hogy tetszett! ^.^

      Törlés
  4. Azt esetleg megtudakolnád a barátnődtől, hogy Németországban hol vette? :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyorsan írtam is neki, ő Mannheimben vette, egy Thalia nevű könyvesházban :O, de elvileg Berlinben is van! :D Tudtam én, hogy irigykedni fogunk, amiért minden szuper termék elérhető közelségben lesz neked. :P

      Törlés
    2. Köszi szépen, utána nézek, hogy merre lehet. Igazából most elvagyok azzal, hogy két chai teafilterre öntöm a forró tejet, és így is nagyon fincsi a végeredmény, ráadásul egy tök olcsó dm sajátmárkás chai teát használok. De mindenképp szeretnék kipróbálni más verziót is, hátha jobban tetszik. Mivel már én is függő lettem, szerintem úgyis elfogy az összes nálam. :-)

      Törlés
    3. Fentebb Katy is a filteres verziót ajánlotta, bevallom, kacsintgatok már egy ideje feléjük, legalább néha kiváltanám az oldott 2000 kalóriát helyette. :D

      Törlés
  5. Bár engem nem a sztárbákszos chai latte varázsolt el 2007-ben, hanem a sokkal finomabb (nem vizezett) California Companys és a Coffeeshop Company-s (mindkét helyen ugyanolyan finom), de egy jó ideje itthon is lennie kell hozzá való alapanyagnak. :) Most sziruposat kotyvasztok (mixerboltban vettem), előtte a Culinarisból származó por változatot használtam. Előtte pedig a Mozaik teaházban vettem spiced chai tea-t, ami gondolom igen hasonló, mint az általad is említett. De az volt a legmacerásabb és az íze is picit más (mind a megszokott, szirupos), így ez a megoldás a befutó számomra.
    Monin szirup, 7 decis 3200-3500 körül van. Egy fél lityós pohárhoz 4-5 centiliter kell belőle. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom, hogy Instán is kifejtetted már, de köszi, hogy ide is leírtad a tapasztalataidat. :) Abból a szempontból szimpatizálok a szirupossal, hogy nincs a macera a por elkeverésével, de félek, előbb lejár, vagy netán telerakják adalékanyagokkal? :O A szirupos tényleg kevésbé fűszeres ízű, mert én pont azt szeretem benne. :D

      Törlés
    2. Filóztam, h ide is kiírjam-e a nagymonológot vagy sem, de aztán úgy döntöttem, h én is sokszor elolvasom a kommenteket, hátha valaki épp ebből szerez bónusz infót magának. :)
      Szóval Te pont a fűszeres ízt szereted vagy a szirupos lágyabbat, ez most nem világos nekem! Én jobban csípem azt a lágyabb ízt, meg hogy olyan "egynemű" az egész. Áááá, a szirup sokáig eláll, tömény cukor! Most direkt kiszaladtam a konyhába megnézni, 2016 novemberében jár le! :D Jah és számomra is csak most derült ki, mikor ezt megvettem, h az összes Monin szirup nádcukorból készül, tehát még egészségesebbnek is mondhatjuk! :D (jó, ez persze túlzás, de akkor is örültem :))

      Törlés
    3. Ezt őszintén díjazom és egyetértek! :)
      Bocsi, ha nem voltam egyértelmű, szóval én pont a fűszeresebb ízébe szerettem bele. Oh, de aranyos vagy, köszi, hogy megnézted nekem a lejáratot, nem gondoltam volna, hogy eddig eláll. :O Most osztottam-szoroztam, a por állagú kiadósabbnak tűnik, félek, túl gyorsan fogyna a sziruposból. :D Ettől függetlenül most az említett barátnőm is szirupos lett (szintén Tiger Spice) szóval még megálmodom, amíg elfogy ez a doboz. :)

      Törlés
    4. Én is megjelenek itt, instán is hármasban beszélgettünk.:)
      Azóta elhatároztam, hogy főzök magamnak saját szirupot, nagyon jó és egyszerű receptek vannak neten, lényegében csak sok cukor, fekete tea és mindenféle fűszer kell bele a fahéjtól kezdve gyömbéren át a szerecsendióig.
      Addig is főzöm a filteres teát. Legutóbb én is a Müllerben vettem, de mivel a Tee Kanne is megjelent eggyel és a többi teáját szeretem, ezért amellett döntöttem. Ha már itt tartunk, a Rossmann saját márkását nem ajánlom, az elég gyengére sikerült, a többi tőlük próbálttal ellentétben (pl Sonne Afrikas az egyik kedvenc).
      Tejhabosítót az Ikeában 300 Ft-ért vettem, kicsit kisebb fejű, mint egy korábban vett, de 5-öd annyiba került, és kiválóan beválik.:) Remélem lesz még belőle, ha ez elromlana.

      Törlés
    5. Így már világos! :) Akkor szerintem te ne is szirupozz, vagy ha veszel is, a kicsit ajánlom (az 2,5 deci és 1200-1300 körül van).
      6 éve cuppantam rá az ízélmény itthoni rekonstruálására, de aztán a két helyről beszerzett tea egyike se győzött meg, utána évekig csak a fent említett helyeken ittam és olyan 2 éve jött velem szembe a Culinarisban először a por, addig észre sem vettem. Ha a fűszerességét szereted azt egyébként ajánlom neked/nektek! ;)
      Most csak csokisban találom (aminek először nem értettem a létjogosultságát, de az utóbbi fél évben én is többször ittam úgy, h némi Lion kakaóport is raktam bele, így utólag már jót mosolygok a rossz előítéletemen:)) http://www.culinaris.hu/item/baru-csokolades-chai-latte-por-250g
      Amikor megvettem, kiszámoltam, h olyan 7-9 (7-nek hittem, de picit kevesebb elég belőle, meg emellé még kell cukor is) adagnyi lesz belőle, 1600 forint körül van. Vagy ha nem esik útba Culinaris, a Csoki outletben (Bródy-Szentkirályi sarok) is van, igaz ott 1890-ért adták tavaly.
      Anna, jól tetted! ;)
      Filteres teával még nem próbáltam, pedig azt hiszem, h talán én fedeztem fel legrégebben (sőt, nem is én, a pasi érdeme, de nyomban átragadt rám). De most már meg fogom nézni ezeket a "tasakos" változatokat, szintén Teekanne mániás (meg szőlős Greenfield, a teljesség kedvéért nem hagyhattam ki) vagyok, azt fogom kipróbálni, köszi a tippet! :)
      Vagy 10 éve megvan az Ikeás tejhabosítóm, tény, h nem használom túl sűrűn, de akkor is működik még, megéri az árát. ;)
      A saját szirup durván hangzik, kérlek számolj majd be róla, ha elkészült! ;) Instán most bekövetlek, ha eddig nem tettem volna... :)

      Törlés
    6. @ anna689: Lentebb Maya megosztotta egy házi filteres variációját, igaz, ez nem szirupos, de jól hangzik. :) A Teekanne teák nekem is a kedvenceim, hogy ízlett az ő változatuk?

      @ dyna: Köszi a Culinaris tippet, szeretem a változatosságot, lehet, legközelebb kipróbálom. És elhatároztam, hogy egy Coffeeshop Company-t is útba fogok ejteni (amennyiben van laktózmentes változatuk *.*), mert nagyon felcsigáztál vele! :)

      Törlés
    7. Köszi, igen, olvastam, de az már nekem macerás lenne. Ha nem találtam volna jól filteres chai teát, akkor valóban jó alternatíva, hiszen a chai tea tényleg ennyit jelent, fekete tea + (indiai) fűszerek.
      A szirupot pont a filter alternatívájaként szeretném majd elkészíteni, mert azt csak felöntöm hideg/meleg tejjel, és már ihatom is, és mindig ugyanolyan finom ( v nem, ha nem sikerült a szirup.:)
      Szerintem finom a Teekanne chai teája, egész fűszeres, kb fele-fele arányban öntöttem hozzá vizet és tejet. Majd próbáld ki, ha van kedved. Annyi előnye mindenképpen van, hogy úgy édesíted, ahogy szeretnéd, most épp mézzel ittam.

      Törlés
    8. A Coffeeshop Company-ban tényleg finom a chai latte, és kettővel jobb áron kapható, mint a Sturbucksban. Úgy általában pedig jó tejhabot készítenek, cappuccino-t is érdemes venni náluk.
      *ezt megírtam, de közben rájöttem, hogy én a California Coffee Companyról beszélek.:D
      a Coffeeshop Company-ban eddig chocolate frappét ittam, az alapján el tudom képzelni, hogy a chai is jó náluk.:)

      Törlés
    9. Jelentem, én a Coffeshop Company chai lattéjére szoktam rá még annak idején, és isteni az is :-)

      Törlés
    10. @ anna689: Köszi a tippet, szerintem fogok is venni belőle. Nekem a por alternatívája lenne a filter, hogy egy kicsit csökkentsem a tömény, oldott kalóriabevitelt! :D

      @ djkaty: Köszi Csajok a megerősítést, na majd amelyik előbb jön szembe velem! :P

      Törlés
  6. Na jó, ezt ki kell próbálnom! Szerintem először a filteres változattal kezdek mert egyelőre elképzelésem sincs milyen íze lehet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jóó, örülök, hogy meghoztam a kedvedet hozzá! ^.^ Nálam a Starbucks-os Chai Latte volt a kiindulópont, leginkább egy fűszeres, gyömbéres ízvilágra hasonlít, ami elsőre meglepő lehet, de nagyon fini. :D

      Törlés
  7. Gusztának tűnik, bevallom, én még nem ittam ilyet :D de ami késik, nem múlik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem csak guszta, fincsi is! :) Bevallom, ha nem lett volna a barátnőm, talán sosem próbálom ki, mivel nem rajongok a tej alapú italokért. :O *.*

      Törlés
  8. Olyan csodás képek, hogy aki nem szereti a Chai Latte-t, az is megkívánja :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De drága vagy Marcsi, köszönöm! ♥ :* Azt hiszem, elmegyek termékfotósnak ezek után! :DD

      Törlés
  9. Házilag elkészíthető maga a chai tea is, én így szoktam:
    Müllerben, dm-ben kapható teafiltereket töltök meg a következőkkel. Fahéjrudacska, zöld kardamom mag, szegfűszeg, kandírozott gyömbérdarabok, cassia héj és szálas fekete tea. Forralt vízzel öntöm le, lefedve hagyom tíz percig, majd mehet hozzá a felhabosított tej. Édesítés mézzel, cukorral vagy édesítővel ízlés szerint. Megint csodásak a képek <3 :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ilyen üres teafiltereim nekem is vannak, szuper ötlet házilag elkészíteni, és a saját készítésű dolgoknál a szeretet is egy fontos összetevő. ♥ :)
      Köszönöm Maya, hogy megosztottad velünk a receptedet! :*

      Törlés
  10. Ha a későbbiekben megszeretek bármilyen tea fajtát, akkor az csakis és kizárólag a képeidnek köszönhető! :))) Jól látom, hogy Rhonda Byrne könyve az egyik kiegészítő elem a fotókón ?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj, de aranyos vagy Zitu, ezt bóknak veszem, köszönöm! *.* Igen, igen, a Határtalan gondolatok, az e-book olvasóm ellenére ezt muszáj volt megvennem a Libri-ben. :))

      Törlés
  11. Anyának van egy Nescafé Piccoloja, és azzal készítettem először chai tea latte-t. Nagyon megszerettem, eszembe se jutott,h esetleg itthon (nekem nincs ilyen kütyüm, meg azért drága a kapszula) teafilterrel készítsek. Úgyhogy a bejegyzésed után vadásztam egy chai tea-t, Clippert. Nekem talán kicsit sok benne a szegfűszeg,de azért finom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aww, ha kávés lennék, a legcukibb kávéfőző a világon! ♥ Lehet hozzá kapni chai tea kapszulát is? :O A Clipper teákat egyébként nagyon dicsérik, de még nem kóstoltam tőlük. Én a Teekanne Chai teájára szeretnék lecsapni, de eddig még sehol sem láttam. :(

      Törlés
    2. Müllerben nézted, Korinna? Én ott vettem, és eddig csak ott láttam a Teekanne Chai teáját.

      Törlés
    3. Ohh, már pont akartam írni neked, hogy Te hol találtál, a Müller eszembe sem jutott, nagyon köszi! :*

      Törlés
    4. Legközelebb akkor sztem én is a Teekanne chai-t fogom kipróbálni,mert ez a Clipper nekem túl szegfűszeges és annyira nem ízlik. Amúgy tényleg nagyon finomak a Clipper teák,legalábbis az a 3féle,amit próbáltam,a narancsos fehér tea nagy kedvencem. Szóval akkor beszereztél egy Piccolo-t? ;) ;)

      Törlés
    5. Ööö... igen, megadtad a végső löketet hozzá! :D Régóta kinéztem már ezt a kávégépet, de sosem néztem szét tüzetesebben a kapszula kínálatuk között (valamiért azt hittem, csak kávé ízesítésűek kaphatóak), úgyhogy köszi a tippet! ;)

      Törlés
  12. :) Remélem nem bánod meg. :) Anyukámnak is ez volt eddig a legjobb ajándéka, ezt 100%-ig kihasználja. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eddig szinte napi használatban van, úgyhogy jó beruházásnak bizonyul... és úgy feldobja a konyhát! ^.^

      Törlés