Image Map Facebook Instagram Contact Bloglovin' Ask.fm

2014. december 19.

Mézeskalács recept


Korábban Ask.fm-en kérte tőlem egy kedves Olvasóm, hogy osszam meg, ha van bevált mézeskalács receptem. Annak ellenére, hogy Apu cukrász, nálunk sosem volt hagyomány a mézeskalács sütés, és legalább 30 éve ő sem készített, így barátnőm receptje alapján álltunk neki, és bátran merem ajánlani.


Miközben válogatom, és szerkesztem a képeket a Christmas Radio szól a háttérben, és a 12 fokos verőfényes napsütés ellenére igyekszem karácsonyi hangulatba kerülni. A mézeskalács ízével a számban főiskolás emlékek elevenednek fel előttem, amikor barátnőm és egyben lakótársam két hatalmas mézeskaláccsal teli sütis dobozzal megrakodva tért vissza Pécsre (és a hókifliről se feledkezzünk meg, igaz Julcsi?), hogy utána ezen éljünk a vizsgaidőszak végéig. :D Ez az a része a főiskolás éveimnek, amire örökre szívesen fogok visszaemlékezni, és talán kicsit fájóan, hiszen ma már több, mint 200 km választ el minket egymástól. 
Fogadjátok szeretettel ezt a receptet, remélem, nem késtem el vele túlságosan. 

Puha mézeskalács 

Hozzávalók:
  • 45 dkg liszt
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg méz
  • 3 db tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna (kb. 8 g)
  • őrölt fahéj (kb. 3 g)
  • őrölt szegfűszeg (kb. 10 g)

Cukormázhoz:
  • 1 db tojásfehérje
  • 12 dkg porcukor

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd összedolgozzuk a folyékony összetevőkkel. A begyúrt tésztát egy éjszakát állni hagyjuk. Lisztezett deszkán kb. 2 mm-esre nyújtjuk (mi ennél egy kicsit vastagabbra hagytuk), és kiszaggatjuk. Sütőpapírral leborított tepsibe rakjuk a mézeskalács formákat, és a tetejüket megkenjük tojássárgájával (ezt mi kihagytuk, de ettől lesz szép fényes a felülete), ha pedig dióval, mandulával szeretnénk dekorálni, akkor azt most szórjuk rá. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 5-7 perc alatt készre sütjük. A kisült, és kihűlt formákat cukormázzal díszíthetjük.
Az ízesítéshez mi egész szegfűszeget daráltunk le otthon, ezeket a darabkákat láthatjátok a tésztában.



Nálatok mik a hagyományos karácsonyi sütemények? 

21 megjegyzés:

  1. Na de mennyi fahéj és szegfűszeg? Még ezután fogok sütni, köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ez az egyéni ízléstől is függ, de utánakérdeztem, és 10 g szegfűszeget, és 3 g fahéjat tettünk hozzá. A fahéjjal óvatosabban kell bánni, mert könnyen keserű lesz tőle a tészta. ;) Nincs mit! :)

      Törlés
  2. Fantasztikusak ezek a képek Korinna! Idén sajna nem fér bele a mézeskalács sütés, pedig szeretek szöszmötölni vele. Nálunk nincs karácsony zserbó, isler és Anyukám mazsolás- gesztenyés bejglije nélkül, amit én nagyon nem szeretek. :DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyos vagy, mint mindig, köszönöm Zitu! ^.^ Érdekes, nálunk sosem volt hagyomány a zserbó, pedig milyen fini! ;) A gesztenyepürés ízesítéseket én sem szeretem, de a mákos, és diós bejgli nálunk is elmaradhatatlan. :D Az islert pedig fel kell vennie Apunak a repertoárába, mert Gergő nagy kedvence. :D

      Törlés
  3. Apud cukrász?:O De jó!:) Nálunk is nagy hagyománya van a mézeskalács sütésnek, igazából ezen kívül csak bejglit szoktunk csinálni. Pont tegnap sütöttünk mi is, most készül a pillanat képekből a bejegyzés. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, de már nyugdíjas, így csak otthon szokott sütni nekünk. :) Nálunk is a bejgli a standard süti, igazából a mézeskalács csak az én kedvemért készült. *.*

      Törlés
  4. Nagyon hangulatosak a képek, kedvet is kaptam a mézeskalács sütéshez, pedig idén nem terveztük anyuval. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj, de jó, ennek nagyon örülök Betti, és köszönöm! :))

      Törlés
  5. Nagyon jól néznek ki :) És ez a puha fajta vagy inkább ropogós? Most puha mézeskalács receptre vadászom, mert mindig a ropogós fajtát csináljuk, de kipróbálnám a másikat is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Évi! Ez isteni finom puha már rögtön a sütés után, úgyhogy csak ajánlani tudom! ;)

      Törlés
  6. Szia! Szépek a képek, a kérdés meg hülye, de a képeken az a te kezed?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Haha, na akkor szépen néznék ki! ;DD Apuval sütöttem, úgyhogy ez az ő keze, én pedig a fotós voltam. :D

      Törlés
  7. szép képek ismét, hasonló az én receptem is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Judy! Te is készítettél idén? :)

      Törlés
  8. valószínűleg elfogom készíteni :) én nagyon szeretek mézeskalácsot sütni. Kicsit sokáig tart, de melyik sütemény ne lenne időigényes? Gyönyörű fotókat készítettél, öröm volt nézni. Igazán visszaadják a lakás, a sütemény készítés melegségét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek örülök, majd írd meg, hogy ízlett! ;) Köszönöm, nagyon jól esik, hogy így érzed, Apu is nagy segítségemre volt a fotózásnál, mert az otthoni házunkban sütöttünk. :)

      Törlés
  9. Imádom a képeid változatlanul :) Nagyon tudatos múlt héten már megcsináltam egy adagot, most a gluténmentes verzió jön. Minden évben sütök, nálam nagy kedvenc.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De cuki vagy Virág, köszönöm! *.* A gluténmentes verziót kukoricaliszttel készíted?

      Törlés
    2. Ahhoz türelmetlen vagyok, a kukoricaliszt pedig kényes; Schar gluténmentes lisztet használok hozzá :)

      Törlés