Korábban Ask.fm-en kérte tőlem egy kedves Olvasóm, hogy osszam meg, ha van bevált mézeskalács receptem. Annak ellenére, hogy Apu cukrász, nálunk sosem volt hagyomány a mézeskalács sütés, és legalább 30 éve ő sem készített, így barátnőm receptje alapján álltunk neki, és bátran merem ajánlani.
Miközben válogatom, és szerkesztem a képeket a Christmas Radio szól a háttérben, és a 12 fokos verőfényes napsütés ellenére igyekszem karácsonyi hangulatba kerülni. A mézeskalács ízével a számban főiskolás emlékek elevenednek fel előttem, amikor barátnőm és egyben lakótársam két hatalmas mézeskaláccsal teli sütis dobozzal megrakodva tért vissza Pécsre (és a hókifliről se feledkezzünk meg, igaz Julcsi?), hogy utána ezen éljünk a vizsgaidőszak végéig. :D Ez az a része a főiskolás éveimnek, amire örökre szívesen fogok visszaemlékezni, és talán kicsit fájóan, hiszen ma már több, mint 200 km választ el minket egymástól.
Fogadjátok szeretettel ezt a receptet, remélem, nem késtem el vele túlságosan.
Puha mézeskalács
Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
- 25 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg méz
- 3 db tojás
- 1 kávéskanál szódabikarbóna (kb. 8 g)
- őrölt fahéj (kb. 3 g)
- őrölt szegfűszeg (kb. 10 g)
Cukormázhoz:
- 1 db tojásfehérje
- 12 dkg porcukor
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd összedolgozzuk a folyékony összetevőkkel. A begyúrt tésztát egy éjszakát állni hagyjuk. Lisztezett deszkán kb. 2 mm-esre nyújtjuk (mi ennél egy kicsit vastagabbra hagytuk), és kiszaggatjuk. Sütőpapírral leborított tepsibe rakjuk a mézeskalács formákat, és a tetejüket megkenjük tojássárgájával (ezt mi kihagytuk, de ettől lesz szép fényes a felülete), ha pedig dióval, mandulával szeretnénk dekorálni, akkor azt most szórjuk rá. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 5-7 perc alatt készre sütjük. A kisült, és kihűlt formákat cukormázzal díszíthetjük.
Az ízesítéshez mi egész szegfűszeget daráltunk le otthon, ezeket a darabkákat láthatjátok a tésztában.
Nálatok mik a hagyományos karácsonyi sütemények?
Na de mennyi fahéj és szegfűszeg? Még ezután fogok sütni, köszi a receptet!
VálaszTörlésSzerintem ez az egyéni ízléstől is függ, de utánakérdeztem, és 10 g szegfűszeget, és 3 g fahéjat tettünk hozzá. A fahéjjal óvatosabban kell bánni, mert könnyen keserű lesz tőle a tészta. ;) Nincs mit! :)
TörlésFantasztikusak ezek a képek Korinna! Idén sajna nem fér bele a mézeskalács sütés, pedig szeretek szöszmötölni vele. Nálunk nincs karácsony zserbó, isler és Anyukám mazsolás- gesztenyés bejglije nélkül, amit én nagyon nem szeretek. :DD
VálaszTörlésAranyos vagy, mint mindig, köszönöm Zitu! ^.^ Érdekes, nálunk sosem volt hagyomány a zserbó, pedig milyen fini! ;) A gesztenyepürés ízesítéseket én sem szeretem, de a mákos, és diós bejgli nálunk is elmaradhatatlan. :D Az islert pedig fel kell vennie Apunak a repertoárába, mert Gergő nagy kedvence. :D
Törlésnagyon szépek
VálaszTörlésKöszi! :)
TörlésApud cukrász?:O De jó!:) Nálunk is nagy hagyománya van a mézeskalács sütésnek, igazából ezen kívül csak bejglit szoktunk csinálni. Pont tegnap sütöttünk mi is, most készül a pillanat képekből a bejegyzés. :)
VálaszTörlésBizony, de már nyugdíjas, így csak otthon szokott sütni nekünk. :) Nálunk is a bejgli a standard süti, igazából a mézeskalács csak az én kedvemért készült. *.*
TörlésNagyon hangulatosak a képek, kedvet is kaptam a mézeskalács sütéshez, pedig idén nem terveztük anyuval. :)
VálaszTörlésJajj, de jó, ennek nagyon örülök Betti, és köszönöm! :))
TörlésNagyon jól néznek ki :) És ez a puha fajta vagy inkább ropogós? Most puha mézeskalács receptre vadászom, mert mindig a ropogós fajtát csináljuk, de kipróbálnám a másikat is :)
VálaszTörlésKöszönöm Évi! Ez isteni finom puha már rögtön a sütés után, úgyhogy csak ajánlani tudom! ;)
TörlésSzia! Szépek a képek, a kérdés meg hülye, de a képeken az a te kezed?
VálaszTörlésHaha, na akkor szépen néznék ki! ;DD Apuval sütöttem, úgyhogy ez az ő keze, én pedig a fotós voltam. :D
Törlésszép képek ismét, hasonló az én receptem is :)
VálaszTörlésKöszönöm Judy! Te is készítettél idén? :)
Törlésvalószínűleg elfogom készíteni :) én nagyon szeretek mézeskalácsot sütni. Kicsit sokáig tart, de melyik sütemény ne lenne időigényes? Gyönyörű fotókat készítettél, öröm volt nézni. Igazán visszaadják a lakás, a sütemény készítés melegségét.
VálaszTörlésEnnek örülök, majd írd meg, hogy ízlett! ;) Köszönöm, nagyon jól esik, hogy így érzed, Apu is nagy segítségemre volt a fotózásnál, mert az otthoni házunkban sütöttünk. :)
TörlésImádom a képeid változatlanul :) Nagyon tudatos múlt héten már megcsináltam egy adagot, most a gluténmentes verzió jön. Minden évben sütök, nálam nagy kedvenc.
VálaszTörlésDe cuki vagy Virág, köszönöm! *.* A gluténmentes verziót kukoricaliszttel készíted?
TörlésAhhoz türelmetlen vagyok, a kukoricaliszt pedig kényes; Schar gluténmentes lisztet használok hozzá :)
Törlés