Image Map Facebook Instagram Contact Bloglovin' Ask.fm

2012. május 11.

Tippek fogamzásgátló abbahagyása után

Biztosan sokan jártok, vagy jártatok hasonló cipőben, és gondolkodtatok el azon, hogy érdemes lenne e lerakni a fogamzásgátlót, mert már túl régóta szeditek? A vélemények is nagyon megoszlanak ebben a témakörben, a nőgyógyászok manapság azt mondják, hogy nyugodtan lehet szedni akár 5 év letelte után is, hiszen a mai készítmények már nagyon alacsony hormon tartalommal rendelkeznek. Ez lehet, hogy így van, én azonban sok olyan tünetet vettem észre magamon, amit nem tudtam másnak a rovására írni. Ezért döntöttem, és 7 és fél év után leraktam a gyógyszert!

Miket szedtem ebben a közel 8 évben?
  1. Diane 35: ezt szedtem a legelején, közel másfél évig. Nagyon pattanásos volt a bőröm, és a bőrgyógyász ezt a fogamzásgátlót ajánlotta, a Rouccutan szedése mellett. (Azt hiszem ez a téma is megér majd egy blog bejegyzést.) A Diane 35 mellett egyébként nem tapasztaltam semmilyen mellékhatást, pedig ez egy erős készítmény, emiatt is váltottam róla másfél év után. 
  2. Gracial: ez volt a következő a sorban, már alacsonyabb hormon tartalmú fogamzásgátló.  Ezt 5 évig szedtem megszakítás nélkül. Eleinte emellett sem jelentkezett semmilyen kellemetlen mellékhatás, aztán később egyre több dolgot vettem észre magamon. Gyakori migrénjeim voltak (eleinte sose voltam fejfájós), sokat szédültem, émelyegtem, gyakran volt hányingerem reggelente. Ezért is váltottam róla, mert reméltem, hogy enyhülni fognak ezek a tünetek. 
  3. Yasminelle: ezt szedtem az utolsó 1 évben. Sajnos az említett mellékhatások emellett a gyógyszer mellett is jelentkeztek, ezért döntöttem úgy, hogy inkább véglegesen abbahagyom a szedést.
Gyakori kérdések fogamzásgátló abbahagyása után:
  • Felborul a hormon háztartásom? 
  • Meg fog jönni a következő menstruációm pontosan? 
  • Pattanásos lesz a bőröm? 
  • Zsírosodni, hullani fog a hajam? 
  • Mikor eshetek teherbe?
Ezek a kérdések bennem is lejátszódtak, és több fórumon is keresgéltem rájuk a választ, az én tapasztalataim a következők voltak:
  • Igen, sajnos felborul ilyenkor a hormon háztartás, hiszen évekig a gyógyszer „szabályozása” alatt állt, de sok mindent tehetünk, hogy ezt a folyamatot megkönnyítsük. 
  • Az, hogy kinek mennyire lesz pontos a ciklusa nagyon egyén függő, de ezt is többféleképpen tudjuk elősegíteni. 
  • Nekem sajnos elég zsíros lett a bőröm, és a hajam is kb egy hónappal a fogamzásgátló lerakása után, de többféleképpen is teszek ellene! 
  • Én nem gyerekvállalás céljából tettem le a gyógyszert, de több fórumon is olvastam, hogy pár hónappal az abbahagyás után már teherbe tudtak esni.
Tippek fogamzásgátló abbahagyása után:

Legfontosabb, hogy elősegítsük szervezetünk méregtelenítését, hiszen a több évnyi kemikália szedése a májunkat is megterhelte.
  • Májméregtelenítést elősegítő teakeverékek: Pannonhalmi májvédő teakeverék, csalán tea, mályva tea. 
  • Máriatövis kivonat: többféle formában létezik (én őrlemény formájában vásároltam), a májvédő teákban is megtalálható, nagyon jó méregtelenítő!


Következő lépés, hogy a menstruációnkat elősegítsük. A legjobb, ha már a fogamzásgátló lerakása után rögtön elkezdjük inni a következő teákat:
  • Cickafark 
  • Palástfű 
  • Pásztortáska
Mindhárom tea kedvezően befolyásolja a női nemi ciklust, és emellett görcsoldó is. Én mindhárom teát igyekszem folyamatosan inni, mióta nem szedem a gyógyszert, és hatásosnak bizonyulnak!
  • Folliculinum CH15: ez egy homeopátiás termék, melyből a ciklus 13, 14, 15. napján kell beszedni 5 golyócskát. Elősegíti a rendszeres ciklust.
Zsíros bőr ápolásával kapcsolatos tapasztalataimat egy következő bejegyzésben osztom majd meg, arról is lenne mit beszélni!  

Van még valami tippetek ennek az időszaknak a könnyebb átvészelésére?

50 megjegyzés:

  1. Én egy éve szedem, de gondolkodok rajta hogy 1 vagy 2 hónap szünetet tartsak... Szerinted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ilyen rövid szedést követően inkább ne tartsál még szünetet, ha csak nem érzel valamilyen mellékhatásokat a gyógyszertől, de akkor is inkább váltsál egy másik fajtára. Nagyobb kárt lehet okozni egy rövidebb szünettel, mintha tovább szedné az ember, mert 1-2 hónap alatt nem tud kiürülni a szervezetből. Én más lassan 5-6 hónapja nem szedem, és még csak most kezd rendeződni a hormon háztartásom. :( Remélem tudtam kicsit segíteni! :)

      Törlés
    2. Köszi a választ. Gondolkodok rajta, jelenleg nagyon sok bőrproblémám van, és nem tudom mitől. pl gennyes csomók az arcon, kb 4-5 cm átmérőjű, gondolhatod milyen lelkiállapotot idéz elő egy ilyen :( Arra gondoltam lehet a májammal van a gond, ezért is gondoltam 1-2 hó szünetre.

      Törlés
    3. És ezek most jöttek ki nálad? Túl egy Roaccutan kúrán meg tudlak érteni, hogy ez milyen érzés.. Ha a májadra gyanakszol, szerintem akkor menjél egy labor vizsgálatra, kérjél beutalót a háziorvosodtól, hogy szeretnél egy kontroll vizsgálatot. Az általános paraméterek között mindig nézik a májértékeket is. Kiindulásnak szerintem ezzel kéne kezdened, talán már abból is látni lehet, hogy gyulladás van a szervezetedben.

      Törlés
    4. Voltam de semmi nem jött ki, normál értékek voltak.
      Nem a bogyó után jött ki, hanem csak egyik pillanatról a másikra. Jelenleg keresem a legjobb bőrgyógyászt, de eddig még nem találtam rá :S Pedig voltam már 3-4nél... magánklinikán is, de nem segített, elintézik mindig, hogy jól van ez sose múlik el meg még vmi kifogás, de ők se tudják

      Törlés
    5. Sajnos jó bőrgyógyászt én sem tudok ajánlani.. Nem tudod valamivel összefüggésbe hozni, új kozmetikum, költözés, fogtömés, lyukas fog? Hormonokat is néztek a véredben? Egyébként orvosokkal én is hadilábon állok, nem ismered a biorezonanciás vizsgálatot? Ki tudja mutatni, hogy hol van gyulladás a szervezetedben, és nem kell egy csomó orvost végigjárnod!

      Törlés
    6. lehet, hogy akkor azt fogom megpróbálni, olvastam már róla, elvileg működik :)

      Törlés
  2. Hmm eléggé elsiklottam emellett a bejegyzés mellett:) Én már 4 éve szedem a Lyndinettet, lekopogom, semmi probléma, talán annyi, hogy ..na de erről nem illik beszélni:D:D:D Annó azért kezdtem el, mert erősen menstruáltam és mindig bele akartam halni, azóta egy álom az a 3 és fél nap. Előre félek, milyen lesz letenni, bár remélem csak 2-3 hónapra, aztán ezt felváltja a terhesség:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez volt a blogon a 3. bejegyzés, úgyhogy nem csodálom! :D
      Lyndinettről sajnos nincsenek tapasztalataim. Anno én is azért kezdtem el szedni, mert olyan erősen menstruáltam, hogy gyakran kimaradtam miatta a suliból, másrészt meg a pattanások ellen.
      Ilyen szempontból nekem is álomidőszak volt, amíg szedtem a bogyót, de sajnos már túl sok lett a mellékhatás és nem tudtam másra fogni! Babát még én sem szeretnék, de muszáj most egy ideig szünetet tartanom! :D

      Törlés
  3. Halihó, igaz régi bejegyzés, de csak most kezdtem neki elejétől elolvasni, hogy képben legyek :)
    17 évesen Lindynette-t szedtem, de kb 1 év után abbahagytam szakítás miatt. Amúgy is kiütéseim lettek tőle, ez volt a második indok :( 19 évesen felírták a Cilest-et, amit 2 évig szedtem problémamentesen :) Aztán szeptember környékén a nődokim ajánlásával átváltottam a Yasminelle-re, mert szerinte elavult a gyógyszerem. Ezzel sincs bajom, és remélem nem is lesz. A libidóhiány mindig is fennt állt, de az inkább lelki eredetű probléma szerintem, habár ráírják a gyógyszerekre is... Emiatt nem fogom abbahagyni. Több orvost is megkérdeztem az abbahagyásról, és ők is feleslegesnek tartják, mert valóban kevés hormont tartalmaznak már a mai gyógyszerek. De szerintem sem árt, ha hosszabb szedés után kitisztítod a szervezetedet :) Viszont akkor tényleg számolni kell a felborult hormonháztartással.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy! :D
      Én is több nőgyógyászt megkérdeztem előtte, hogy mit javasolnak, ők azt mondták, hogy nyugodtan szedhetem tovább, de aztán olyat is hallottam, hogy 7 év után annyira hozzá tud szokni a szervezet, hogy már nem nyújt biztos védelmet.. Végül nem emiatt, hanem a mellékhatások miatt úgy döntöttem, hogy abbahagyom. Azóta sem bántam meg, mert egészen szépen beállt a ciklusom és azóta a szokott mellékhatásokat sem tapasztalom! :)

      Törlés
  4. Fogamzásgátlót (Diane35) én is akkor kezdtem el szedni, amikor a húgom. Neki sokat javított a pattanásain. Gondoltam, nekem is segíthet, habár az én bőröm korántsem volt annyira vészes.
    Nem kellett volna. Hozzászokott a szervezetem. Amikor úgy döntöttem, abbahagyom, hónapokig nem jött meg. Elmentem nőgyógyászhoz, ultrahang, vérvizsgálattal történő hormonteszt. Kiderült, sok kis apró cisztám van, magas a tesztoszteronszintem. Azelőtt ennyire durva sosem volt. Egyetlen megoldást tudott rá: kezdjem el újra szedni. Nem örültem. Attól féltem, mostmár örökre szednem kell.
    Közben elkezdtem lefogyni, aztán úgy döntöttem, abbahagyom, lesz ami lesz. Viszont a fogyás és a rendszeres mozgás hatással volt a hormonrendszeremre, és nem következett be ugyanaz, ami az első abbahagyáskor. Rendszeres maradt a ciklusom. Sok minden múlik az életmódon...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én mióta leraktam, egyszer fordult elő, hogy egy hónap kimaradt, szerencsére viszonylag pontosan beállt azóta. Egyébként ilyenkor annyira ki tudok akadni, ha az orvos szerint ez a megoldás. Egy barátnőm járt úgy, hogy nem jött meg neki utána, erre felírt egy bika erős hormon tablettát, hogy az majd segít, hát csak még jobban felborította szegény hormonháztartását. Időt kell hagyni a szervezetnek, hogy regenerálódjon. Ezzel teljesen egyetértek veled, nagyon sok múlik az életmódon! :)

      Törlés
  5. Én 40 múltam egy vetélés után három gyermeket szültem. Tizenévesen jött meg a vérzésem először, pár évre rá rendszertelenül jött meg ezért az orvos fogamzásgátlót javasolt.Beállt renszeresre.Most több mint tíz éve szedem rendszeresen a különböző hatóanyagú készítményeket. Egyszer szerettem volna szüneteltetni de akkor másfél hetente 3-5 napig meg volt.Ez kb 2-3 hónapig így volt. Azóta nem tudom abba hagyni, félek megint így járok. Sajnos nekem nem, hogy kimaradt de többször jelentkezett. Sajnos más fogamzás szóba se jöhet, a spirál melett is terhes lettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes, hogy mindenki máshogy reagál rá, nekem inkább késni szokott még mostanában is. Szerencsére még így is viszonylag normálisnak mondható, hiszen még egy év sem telt el, a szervezetnek meg időre van szüksége, hogy regenerálódjon. A spirált én sem tartom túl megbízhatónak, így azzal nem is próbálkoztunk.

      Törlés
  6. Most találtam rá erre a bejegyzésedre, remélem nem gond, de szeretnék kérdezni valamit. A Silegon méregtelenítő kapszula hatással van a fogamzásgátlóra (Lyndinette20) ? Hol tudnék utánanézni, mert kaptam még gyógynövényes teakeveréket de azt se merem meginni. Annyit tudok, hogy az orbáncfű gyengíti a bogyó hatását, de ez nincs a keverékbe.

    Köszi előre is :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy utánaolvastam a leírásának még ajánlják is fogamzásgátlót szedőknek, mivel elősegíti a májban a méreganyagok lebomlását, de!
      Az igaz, hogy a fogamzásgátló a vékonybélben szívódik fel, a máj pedig metabolizálja a hatóanyagokat, de miután innen is kiválasztódnak, egy részük visszakerül a véráramba. Ez segíti fenntartani a folyamatos vérszintet, tehát nem vennék rá mérget, hogy olyan jó, ha felgyorsítjuk a lebomlásukat a májban. Szerintem, ha biztosra akarsz menni, inkább kérdezzél meg egy nőgyógyászt róla, de én első körben inkább nem tanácsolnám.

      Törlés
    2. Nahát, milyen feledékeny vagyok úristeen :D:D
      Most újra elolvastam a cikket és a kommenteket és el is felejtettem, hogy írtam neked. Nézem ezt a hozzászólást, hogy de ismerős, és akkor rájöttem, hogy az én voltam :D:D Pedig mindig gyorsan szoktál reagálni, nem is érte, h h nem néztem vissza bocsii :))

      De köszönöm szépen az infót, azóta nem voltam nőgyógyásznál, a gyógyszertárakba meg nem tudták, így tovább áll a polcomon, de majd megkérdezem a dokit ha eljutok hozzá :)

      Törlés
    3. Jajj, nem történt semmi! :DD

      Azért gyógyszertárban illene ezt tudni :O, de majd írd meg, ha beszéltél az orvosoddal is, mert most már én is kíváncsi vagyok rá! :)

      Törlés
  7. Sziasztok!

    A segítségeteket szeretném kérni. 6 évvel ezelőtt elkezdtem Milligest tablettát szedni. Nagyon meghíztam, ezért az orvosom 2 évvel ezelőtt azt mondta, hogy próbáljuk meg a Dienillét. Közbe kiderült, hogy pajzsmirigy alulműködésem van és emiatt híztam meg... de mivel nekem bevált, ezért nem is váltottam. 2,5 hónappal ezelőtt egyik éjszaka iszonyatosan begörcsöltem és be kellett mennem a sürgősségire... ott azt mondták, hogy lehet vesehomokom van. Rá 2 napra este elkezdtem vérezni és reggelre abba is maradt. Én természetesen megijedtem és elmentem nőgyógyászhoz. Ott meg se vizsgáltak csak elküldtek egy ultrahangra és azt mondták, hogy semmi bajom nincs. Mivel abba maradt, ezért nem is nagyon foglalkoztam vele. Rá pár hétre megint elkezdtem vérezni csak akkor már 1-2 napig tartott... elmentem vele egy másik orvoshoz. Ő azt mondta, hogy a múltkori ultrahangon láttak egy 10 mm-es cisztát. Az is lehet, hogy a pajzsmirigyemtől van, de az is hogy már hozzá szokott a szervezetem a gyógyszerhez és ez okozza. Azt javasolta, hogy hagyjam abba 2 hónapra a szedését és akkor elvégzünk egy hormonlabor vizsgálatot. Én hétfőtől nem is szedem már a gyógyszert. Csütörtökön viszont elkezdtem reggel vérezni és délutánra átváltott barna folyásra... viszont ez már olyan szintre, hogy tampont kell használnom... nem tudom, hogy mit tegyek most... nem igazán akar elmúlni... Szerintetek mit csináljak? Visszamenjek az orvoshoz vagy pedig várjam ki még ezt a majdnem 2 hónapot?

    Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget.

    Üdvözlettel

    Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Azért az nem semmi, hogy láttak egy 10 mm-es cisztát és az előző orvos erről semmit sem szólt? Igaz, hogy ilyen kis méretű cisztákkal nem szoktak foglalkozni (sokszor maguktól felszívódnak), de mivel nálad tüneteket is produkál, érdemes komolyan venni.
      A barna folyás miatt szerintem egyáltalán nem kell aggódnod (gyógyszer lerakás után sok embernél jelentkezik, nálam is volt, ha jól emlékszem, majdnem két hétig is eltartott), mindenképp várd ki ezt a két hónapot. Viszont én azt tanácsolnám, hogy utána se kezd el újra szedni a gyógyszert (hiszen két hónap alatt ki sem ürül a szervezetedből), tartsál egy hosszabb szünetet, hogy a szervezetednek is legyen ideje regenerálódni.

      Törlés
    2. Szia!

      Nem szeretném már újra szedni a gyógyszert, mert én már kisbabát szeretnék. Párom még egyenlőre nem adta be a derekát, de rajta leszek a dolgon :-)
      Egyáltalán nem foglalkozott vele az orvos, ezért is váltottam. Még jó, hogy kórházi dolgozó vagyok én is van kapcsolat rendszerem... Szerencsére a ciszta felszívódott.
      Remélem most, hogy abba hagytam a gyógyszert majd idővel helyre áll a menstruációm és hamarosan jöhet a baba is.
      Nagyon szépen köszönöm a tanácsot!

      Üdvözlettel

      Kata

      Törlés
    3. Nagyon örülök neki, hogy megoldódott a kérdés és végül felszívódott a ciszta!
      Nekem szerencsére viszonylag hamar helyreállt utána a ciklusom, de ebben szerintem a gyógyteák is sokat segítettek, mert amint ellustultam az ivásukat, máris heteket késett.
      Sok sikert kívánok a baba projekthez is! :D

      Törlés
  8. Sziasztok!
    Szeretném megkérdezni hogy lehet-e akármilyen mellékhatása ha csak 3 hónapja szedem a zoely fogamzásgátló tablettát és abba szeretném hagyni. Annak idején az orvos az erős menstruációra írta fel. Jobb is lett. 20 éves vagyok, nem volt még párkapcsolatom és előre láthatólag nem is lesz, igy nem kell félnem hogy teherbe esem. Azt gondolom hogyha újra jelentkeznének a fájdalmak ( egyébként nagyon erősek voltak) majd valami természetesebb dologgal javítok a helyzeten

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nagyjából két-három levél kell hozzá, hogy teljesen kifejtse hatását a fogamzásgátló a szervezetben, úgyhogy neked szerintem könnyebben is fog visszaállni a hormonháztartásod miután lerakod a gyógyszert. Sajnos benne van a pakliban, hogy visszatér az erősebb menstruáció, de én is azt tanácsolnám, hogy inkább természetes gyógymódokkal tegyél ellene. :)

      Törlés
  9. Sziasztok!
    Én visszatérő bakteriális fertőzések miatt álltam le közel 10 év után a gyógyszerszedéssel (Meliane 7 évig majd 2,5 évig Jangee). 3 hónapja nem szedem és lekopogom, azóta nem kellett nőgyógyászhoz mennem ilyen panasszal (korábban havi rendszerességgel volt valami kisebb-nagyobb problémám). A bőröm érezhetően zsírosabb lett, bár ez sokban függ az időjárástól, ha párás a levegő akkor kifejezetten szörnyű, egyébként egész elviselhető. Nekem a szolizás sokat segít(mértékkel persze).
    Megfordult párszor a fejemben, hogy újra visszatérek a gyógyszerre, mert tudom, hogy később még lehet rosszabb is a helyzet a bőrömmel, de nagyon reménykedem benne, hogy tűrhető lesz a helyzet pár hónap múlva is, mert attól függetlenül, hogy bacikkal már nem küzdök, a libidóm még mindig nem állt teljesen helyre :(
    Akik hasonlóan elkeserítő libidó csökkenést tapasztaltak a tabletta szedése alatt, van valami tapasztalat, hogy mikor zökken vissza a helyzet a megfelelő kerékvágásba?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözöllek a blogon!

      A bőröm zsírosodása először engem is megijesztett, és habár még mindig küzdök vele, nálam nem tértek vissza a pattanások (pedig anno emiatt kezdtem el szedni a bogyót), csak időszakosan jön elő néhány. :)
      A libidó csökkenés helyreállása sajnos szerintem egy hosszabb folyamat, mire teljesen kiürül a gyógyszer a szervezetből. :/

      Törlés
  10. Szia!

    Én 11 évig szedtem fogamzásgátlót és a napokban hagytam abba. Kicsit tartok tőle hogyan fog reagálni a szervezetem erre a változásra, így már be is szereztem azokat a teákat, amiket Te is ittál/iszol. Az lenne a kérdésem, hogy a cickafarkot, pásztortáskát és a palástfüvet keverékként ittad? Véleményed szerint az lenne a legjobb, ha minden nap innék belőlük legalább egy bögrével vagy elég a menstruáció előtt x idővel elkezdeni és mondjuk alatta folytatni a kúrát? Te hogy csináltad/csinálod?

    Válaszodat, tanácsaidat előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én külön-külön ittam őket és már rögtön a gyógyszer lerakása után elkezdtem szinte folyamatosan, felváltva inni őket (a cickafarkot és a palástfüvet), legalább az első menstruációig akár napi több bögrével is. Mióta úgy érzem, hogy beállt a ciklus, már csak egy héttel a várható menstruáció előtt kezdem el őket inni. A pásztortáskát pedig csak a menstruáció alatt szoktam inni, mert szuper görcsoldó és csökkenti egy kicsit a vérveszteséget is. :)

      Remélem, nálad is beválnak majd! :)

      Törlés
  11. Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszod! :) Akkor mihamarabb szépen el is kezdem őket iszogatni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D A cickafarknak valami borzalmas íze van, ne tántorítson el, de a másik kettő egészen tűrhető! :)

      Törlés
  12. Én a napokban hagytam abba a Belara fogamzásgátló szedését, mivel kaptam egy mélyvénás trombózist a bal lábamban. Egy hete múlott el a menstruációm és a most barnás vérzés jelentkezett Nálam. Normális ez?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Uhh, jesszus, remélem, sikerült felgyógyulnod a trombózis után! A barnás vérzés/folyás miatt szerintem ne aggódjál, nálam is jelentkezett anno és ha jól emlékszem, 1-2 hétig is eltartott, majd magától elmúlt.

      Törlés
  13. Én kicsit több mint 2 éves szedek fogamzásgátlót, és most hagytam abba, most menstruálok. Félek, hogy ezek után milyen lesz a rendszeressége. És meddig érdemes szüneteltetni, hogy kitisztuljon a szervezetem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az első egy-két hónap pontos szokott lenni, mert még a bogyó hatása érvényesül, de ha iszod a teákat, szerintem később sem lesznek gondok. Általában érdemes egy-két évig is szünetet tartani, hogy teljesen kitisztuljon a szervezetedből, de én úgy vagyok vele, hogy soha többet nem merném újra szedni. :$

      Törlés
  14. Sziasztok!
    Anno az első komoly párkapcsolatom miatt kezdtem el szedni a Yadine-t 19 évesen, 2005-ben, kb. 2,5 évig, majd áttértem a Lyndinette 20-ra. A Yadine-nál minden rendben volt, csak olcsóbb volt a másik, viszont a Lyndinette 20-nál a közérzetem nem volt az igazi, 3 levéllel szedtem csak, szakítás miatt. 2012 októberében kezdtem el újra szedni a Yadine-t egy újabb komoly párkapcsolat kezdetén, de kb. a 4. hónaptól kezdtek előjönni májfoltok a bajúsz résznél, szemeim alatt, a jobb halántékomon és a homlokomon is. A nőgyógyászom azt mondta szedjem nyugodtan tovább a gyógyszert, de zavart a dolog. Nagyon szégyelltem a külsőmet, minden erőmmel, természetes dolgokkal igyekeztem javítani a helyzeten, kevés sikerrel. 2013. októberében 2 napig folyamatosan szédültem erősen, majd magától elmúlt, de ismét jelentkezett egy hónap múlva, ekkor már 5 napig szédültem (le kellett üljek a postán, nehogy összeessek), ekcéma jelentkezett a jobb karomon és a szemhélyaimon is, a munkámat nehezen tudtam ellátni, kétségbeestem. A háziorvosom teljes kivizsgálásra küldött, kiderült, hogy minden értékem normális, bár a látásom eléggé megromlott. SZTK-ban egy nőgyógyász letiltott a gyógyszerszedésről, de már én is ott tartottam, hogy magamtól abbahagyom. Emellett már mindenen sírtam nov-dec-ben, kiborultam bármin, teljesen elvesztettem önmagam, rettenetesen éreztem magam. 1 hónapja, hogy nem szedem. Egyre jobban vagyok, már két hét után kezdtem nyugodtabb lenni és visszakapni régi önmagam, a májfoltok szépen múlnak el. El is mentem egy másik orvoshoz az SZTK-ba, aki felírt Lyndinttet, mert, hogy régen is szedtem 'tünetek' nélkül, de végig sem hallgatott, meg sem vizsgált, kaján vigyorral a fején adott egy receptet és elküldött. Nem váltottam ki, elmegyek egy magánorvoshoz újra, akit nagyon dícsérnek, bízom benne, hogy ajánlj egy jó fogamzásgátló gyógyszert vagy más fogamzásgátló módszert amivel szimpatizálunk és tünetmentes leszek. Jelenleg 6. napja, hogy meg kellett volna jönnie az 1. menstruációmnak a gyógyszer abbahagyását követően, csináltunk a 4. napon egy tesztet, határozottan negatív volt. Picit izgulunk, még később szeretnénk babát, viszont 1 hete folyamatosan olyan érzésem van, mintha meg akarna jönni, fáj, feszít a hasam, kissé görcsöl időnként, de semmi. Holnap reggel csinálunk újabb tesztet. Ma terveztem bevásárolni gyógyteákból, most csak csalánteám van, régen is használtam őket, de megerősítettetek benne, hogy ez segíteni fog. Köszönöm! Valószínűleg csak a hormonok felborulása okozza a mensi késését, bízom benne, nagyon vigyáztunk. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuka! Köszönöm, hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat. Riasztó, hogy nálad is milyen mellékhatásokat váltott ki a gyógyszer szedése. Bevallom, engem a tüneteim annyira elriasztottak, hogy azóta sem fordult meg a fejemben, hogy újra elkezdjem szedni.
      A késés miatt nem kell aggódnod, ez normális, hiszen felborult a hormon háztartásod és időbe telik, mire rendeződik. Nálam is előfordult, hogy 40 napokra jött/jön meg, hiszen innentől a holdállástól kezdve a legenyhébb influenzáig minden hatással lesz a szervezetedre és ezzel a menstruációs ciklusodra is. A 'mindjárt megjön' érzés nálam is sokszor jelentkezett, ne aggódj, minden rendben lesz! Örülök, ha a teákkal tudtam egy hasznos tippet adni, remélem, nálad is beválnak majd! :)

      Törlés
  15. 6. napon este kakukkfű-csalán-cickafarkfű teát főztem, kb. 3 dl-t ittam belőle, napközben meditáltam, hogy megnyugodjak és 7. nap kora délután megjött. :) Azért 8. nap reggel egy tesztet megnéztünk, de határozottan negatív volt. :) A holdállásokat mindig figyelem, de az első 3 év szedésénél minden rendben volt, a mai gyógyszerek már másképp hatnak a szervezetre és én sem vagyok már 18 éves. :) Köszönöm a megnyugtatást és remélem aki szintén aggódik, annak tudtam valamennyit segíteni az én esetemmel! :)

    VálaszTörlés
  16. Szia! En epp most gondolkodom sok ev szedes utan, hogy abbahagyom. Nem babatervezes az oka meg sajnos, mivel a kapcsolatom elegge bonyolultnak tekintheto. Nagyon tartok attol, hogy a testem mit fog szolni, hogy reagal. A borom, a hajam.....stb.
    Meg nem hoztam meg a dontest, mert a kiszamithatosag nagyon jo es ugy sokkal konnyebb tervezni. Raadasul tervezek par honap kulfoldi kinttartozkodast, ahol jo lenne, ha nem a problemakkal kellene kuzdenem.... Amerikaban inkabb elvezni szeretnem az utazgatast, a baratokat. Boldog szeretnek lenni :) lehet, hogy majd inkabb csak ha visszajottem, akkor hagyom abba... Neked mi a velemenyed rola? Marcius-aprilis honapban mennek 3 honapra.
    A te borod mar jo? Mar minden visszaallt jol ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az egyetlen dolog, amit nekem is nehéz volt megszoknom, miután leraktam a bogyót, az a kiszámíthatatlanság. Igaz, hogy sosem maradt ki egy teljes hónap (habár de, egyetlen egyszer előfordult), viszont amíg szedtem a gyógyszert, napra, sőt órára tudtam tervezni, így viszont hetekkel csúsztam el mindig. Ráadásul a PMS tünetek megvoltak, mégis sokszor heteket késett ehhez képest. Ma már nagyjából beállt 30 napra, de elég egy betegség, holdállás, vagy bármi, ami máris befolyásolja a ciklust, de két év alatt ehhez már hozzászoktam. Ha a tanácsomat kérdezed, lehet, inkább várnék a helyedben, de minden csak elszántság kérdése. Én éppen akkor váltottam munkahelyet, ráadásul talpig fehér volt a munkaruhám, így extra kellemetlen volt sokszor ez a kiszámíthatatlanság, de valahogy átvészeltem. :)
      A bőröm, és a hajam annyiban sínylette meg a dolgot, hogy zsírosabb lett (alapból is az volt), ez a mai napig így van, de szerencsére nálam nem jöttek elő extra pattanások miután leraktam. Amire viszont nem számítottam, hiszen általában fordítva szokott lenni, én 6 kilót híztam cirka két hónap alatt, miután abbahagytam a szedését. :$

      Törlés
    2. Koszonom a tanacsot! Mar eppen maskepp akartam donteni, de amit irtal, most meggyozott, h azok egy allando utazas,nyaralas kozepen nem hianyoznanak. Nem tudtam, hogy minden, de minden hatassal van ennyire ra....vagyis emlekeim mar elhalvanyultak :) Ami biztos, h a teakat beszerzem. A homeos bogyokat is erdemes melle szedni, vagy a teanak komolyabb hatasa van?

      Törlés
    3. Igazán nincs mit! :) Hihi, na igen, ezekhez a befolyásoló tényezőkhöz nekem is újra hozzá kellett szoknom. :P Ezt így nehezen tudnám megmondani, melyiknek van komolyabb hatása, szerintem inkább máshogyan hatnak a szervezetre. A bogyókkal nekem később az volt a problémám, hogy ugye a ciklus adott napjain kellett volna beszedni őket, de mivel nekem gyakran heteket késett, így lehetetlenség volt már számolni a napokat, ezért egy idő után feladtam, vagy "találomra" szedtem be. Teák közül legerősebb hatása a menstruációra a cickafarknak, és a palástfűnek van, a pásztortáska pedig szuper görcsoldó (és vérzéscsillapító) hatású. ;)

      Törlés
  17. Szia. Olyan problémával fordulok hozzád hogy Szeptemberben végleg abba hagytam a gyógyszer szedést. ! Nos azóta párommal folyamatosan rajta vagyunk hogy teherbe essek ..Eddig 0 eséllyel .. Az a gond hogy októberben és novemberben normális volt úgymond a menszeszem , egy két nap csúszással .. Decemberben pedig 23-án elmúlt , és vissza jött december 27-én .. Mint egy normális vérzés . Azóta pedig semmi ... Negyedik tesztemen vagyok túl , mind negatív .. Nem tudom mi a teendő ilyenkor ?!!
    Mit tegyek , mit csináljak hogy a gyógyszer kiürüljön a szervezetemből a gyógyszer ?!!!
    És mit tegyek azért hogy esetleg megjöjjön ?!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Mivel még csak fél év telt el azóta, hogy leraktad a gyógyszert, ez a kimaradás "normálisnak" mondható. Nem tudom, hány évig szedted, de a szervezetnek időre van szüksége ahhoz, hogy visszaálljon a saját hormontermelése, amit eddig a gyógyszer indukált.
      A fenti tippeket, teákat próbáltad esetleg? ;)

      Törlés
  18. Most találtam még csak ezt az oldalt , De kifogom próbálni a teákat..!!!
    Nem volt egy év se hogy szedtem , ráadásul kicsi hormontartalmú gyógyszer volt..!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én rengeteg oldalt, fórumot böngésztem át, mielőtt leraktam a bogyót, azok alapján gyűjtöttem ide össze a saját tapasztalataimat. Hét évig szedtem fogamzásgátlót, és viszonylag hamar visszaállt a ciklusom (egy hónap kimaradásom volt csak), amit szerintem nagyban köszönhetek a teáknak, miután olyan horror sztorikat is olvastam, hogy volt, akinek egy évig elmaradt a menstruációja. :$

      Törlés
  19. Szia, remélem él még a fórum tanácsot szeretnék kérni. 10 napja abbahagytam s tabletta szedeset az elso naptol iszok napi 2 cickafrark teat. 14 napig terveztem majd atvaltani palastfure amig meg nem jon, de ma gorcsos fajdalmak kozepette elkezdtem verezni.
    Most melyik teat igyam tovabb es meddig? Mikor valtsak? Koszonom elore is :)

    VálaszTörlés
  20. Szia!

    Nagy dilemmában vagyok,és kíváncsi lennék a véleményedre.
    2016 januárjában abbahagytam a Symicia szedését 4 év után,február elején elmentem nőgyógyászhoz vizsgálatra.Második héten megjött a menzeszem,és azóta semmi (július van). Beszéltem a nőgyászommal,májusban voltam terheléses vérvételen,de minden rendben volt,pajzsmirigy is.Javaslatára most Mastodymon cseppet szedek,május közepe óta,de semmi.Abszolút.Terhes sem lehetek,tegnap csináltam tesztet.Ja,és amióta abbahagytam hízok,előtte sem voltam olyan vékony alkat,de majd 10 kilónál tartok most,pedig nem eszek többet és másként.

    VálaszTörlés
  21. Üdv! Nem tudom, ki olvassa még, meg él-e a fórum. Én 10 évig szedtem 3 féle foggátlót, sokszor kihagyások nélkül (amit a fent leírtakkal ellentétben szerintem nem lehet megtenni). Tavaly, azaz 2015 februárjában hagytam abba, azt, amit legtovább szedtem (Diane-35), mégpedig azért, mert a libidóm -1 volt. Azóta, ugye, másfél év telt el és az arcom brutális. Az első fél évben is rengeteg fórumot olvastam elkeseredésemben. Ott azt írták legtöbben, hogy 1-2 év, mire kitisztul a bőröm. Akkor még úgy gondoltam, biztos nem lehetek annyira szerencsétlen, hogy nekem fél évnél hosszabb ideig "ilyen" legyen a bőröm. Borzasztó depressziós voltam tavasszal. A bőröm fájt, viszketett, égett, és nagyon csúnya volt. Egy extrovertált, társaságkedvelő ember lévén nehéz volt elviselnem ezt, főleg azért, mert a bőröm előtte híresen tiszta és szép volt. Hormonkúrán is voltam közben, mivel a menstruációmmal is gond volt. Amíg szedtem a két féle gyógyszert 3 hónapig, addig jobb volt a bőröm (akkor még nem tudtam, hogy a gyógyszerek miatt, gondoltam, enyhült a nagy gyulladás), azóta sajnos megint minden rosszabb. Még nem szedtem semmit rá, sem teát, sem más készítményt, viszont használtam külsőleg dolgokat: Clindomicin gyulladáscsökkentő (olyan az állaga, mint a víz, gyógyszertárban kapható); Skinoren gyulladáscökkentő krém (amit már feljebb említett valaki, ez is gyógyszertári); Aloe vera levelének belseje; Sudokrem. Ezek segítettek talán egy-egy időszakig. De érzem, hogy belülről jön a baj, zsíros a bőröm, minden reggelre egyre rosszabb az arcom. Szanaszét nyomkodom, mert hát ha ott marad az sem szép!
    Ja, az erős és rendszertelen menstruációra én a cickafark-tea ÜLŐ FÜRDŐT ajánlanám (volt hogy hónapokig nem jött meg többször is, és ez mindig segített): cickafarkat felforralni, leszűrve egy dézsába önteni és beleülni úgy, hogy a létfontosságú szerveket ne érje, csak a petefészket.
    Ezeket a teákat ki fogom most még próbálni, amiket olvastam, de ha valakinek van még valami javaslata, akkor szívesen várom!

    Üdv

    VálaszTörlés